Otkrili povezanost:

Herpes i HIV mogu uzrokovati karcinom

sdf
06.11.2016.
u 16:06

Više od 240 faktora smatra se kancerogenima, a američko ministarstvo zdravlja sada je dodalo još sedam uzročnika raka, od kojih su pet virusi. Druga dva elementa su trikloretilen (TCE) i kemijski element kobalt koji se često koristi u punjivim baterijama i vojnoj opremi, prenosi 24sata.hr

- S obzirom da je 12 posto svih karcinoma u svijetu povezano s virusima, za koje ne postoji cjepivo, prevencija je nužna kako bi se broj oboljelih što više smanjio. Postoje i načini na koje se ljudi mogu zaštititi od kobalta i TCE-a - izjavila je Linda Birnbaum, direktorica Nacionalnog instituta za zdravlje, znanost i okoliš te Nacionalnog toksikološkog programa, piše ABC News.

Ovih pet patogenih virusa klasificirani su kao kancerogeni spojevi, piše njemački Bild. Povezani su s više od 20 različitih karcinoma, uključujući rak očiju, kože, pluća, trbuha i limfnih žlijezda: 

1. HIV (virus humane imunodeficijencije) - virus je koji vodi do razvoja AIDS-a. Povećava rizik od nekoliko vrsta raka, uključujući non Hodgkinov i Hodgkinov limfom, rak jetara i Kaposijev sarkom. 
2. HTLV, humani T-limfotropni virus - može prouzročiti limfomu, leukemiju i neurološke bolesti
3. Epstein-Barr virus (EBV) - herpes virus, primarno poznat kao okidač groznice žlijezda, tj. bolesti poljupca ili infektivne mononukleoze. Povezuje ga se i s četiri tipa limfoma. 
4. Humani herpes virus 8 (KSHV) - pripada porodici gamaherpesvirusa i odgovoran je za Kaposijev sarkom te dvije rijetke vrste limfoma. 
5. Merkel stanični Polyomavirus - uzrokuje rijedak oblik raka kože tj. karcinom bazalnih Merkel stanica. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije