zabrana

HKD Napredak traži zabranu Frljićeve predstave u Sarajevu: “Vrijeđanje vjernika nedopustivo”

zabrana
08.10.2016.
u 15:00

Gotovo na mala vrata, potajice takoreći najavljen je kazališni komad Olivera Frljića „Naše nasilje i Vaše nasilje“ što bi trebao biti igran u nedjelju, 9. listopada na sceni sarajevskog Narodnog kazališta, a u oviru festivala MESS, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Ova je Frljićeva predstava dosada igrana još samo u Poljskoj i Austriji i tamo izazvala javno zgrađanje, ali i kaznene prijave. O čemu se, nažalost, u Sarajevu i općenito Bosni i Hercegovini malo zna(lo), pa je, eto, i inače kontroverzni Frljić dobio prigodu postaviti je i na daskama sarajevskog nacionalnog kazališta i na festivalu iznimne međunarodne reputacije i bogate tradicije.

Ova predstava bolno vrijeđa kršćane, muslimane i državu BiH pa tako i sve njezine građane, smatraju u HKD Napredku.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak poštuje, štoviše zalaže se i promiče umjetničke slobode, razumije i provokaciju u službi umjetnosti, ali banalno – ali ne zbog toga i manje opasno – vrijeđanje vjernika naprosto drži nedopustivim, blasfemijom u njezinu nadrastičnijem obliku.

U nadi da neće biti potreban građanski bojkot predstave i da se izbjegnu nove krivične prijave, HKD Napredak traži od nadležnog ministra i uprave Messa da se predstava skine s repertoara.

Podsjetimo, u kazališnom komadu “Naše nasilje i Vaše nasilje” na sceni nacionalnoga tetatra u Sarajevu, gola muslimanka s hidžabom iz svojega spolnoga organa vadi zastavu BiH (u Poljskoj zastavu Poljske, u Austriji zastavu Austrije itd.), dok sa križa silazi Isus Hrist i siluje ju na sceni. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije