Nosili veliki križ te zastavu s Gospinim likom i porukom "Molite, molite, molite"

Hodočasnici iz Poljske do Međugorja pješačili 48 dana i više od 1500 km

Radio Mir Međugorje
17.08.2023.
u 17:31

U Međugorje je uoči Velike Gospe stigla posebna i nesvakidašnja skupina hodočasnika iz Poljske. Naime, oni su nakon 48 dana pješačenja i nakon prijeđenih više od 1500 kilometara stigli u Međugorje kako bi zahvalili Gospi i kako bi molili za mir u svijetu, u srcima, u obiteljima i za posvećenje Rusije i Ukrajine Bezgrešnom Srcu Marijinu, piše Radio Mir Međugorje. U Međugorje su pošli 24. lipnja, na uočnicu Gospinih ukazanja u Međugorju, iz Niepokalanówa, Grada Bezgrešne, kojega je osnovao sveti Maksimilijan Marija Kolbe, čiji spomendan Crkva slavi 14. kolovoza.

Neki stigli prvi put

U Međugorje su stigli ususret Velikoj Gospi, točnije 11. kolovoza, a ispred župne crkve sv. Jakova u Međugorju za Radio Mir Međugorje kazali su nekoliko zanimljivih detalja o ovom nesvakidašnjem hodočašću. Tijekom hodočašća nosili su i veliki križ te zastavu s Gospinim likom i porukom "Molite, molite, molite". U Međugorje je stiglo osmero hodočasnika, a susreli su njih šestero, dok ih se dvoje nalazilo na nekim od brojnih molitvenih mjesta u Međugorju. - Hodočašće iz Poljske započeli smo 24. lipnja, na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja, a u Međugorje smo stigli 11. kolovoza, dakle nakon 48 dana putovanja. Prešli smo više od 1500 kilometara, znači svakodnevno smo prelazili između 30 i 35 kilometara. Ovo mi je prvi put da hodočastim u Međugorje na ovako veliku udaljenost, a neki od nas su i prije ovoga hodočastili, također pješice, u Rim, kada je bila kanonizacija sv. Ivana Pavla II. 2014. godine. Razlozi, odnosno nakane, zbog kojih smo se odlučili na jedno ovakvo hodočašće su brojne, a neke od njih su za posvećenje Rusije i Ukrajine Bezgrešnom Srcu Marijinu od pape Franje, za obraćenje i mir u našim srcima, u našim obiteljima i u svijetu te za osobne nakane - kazali su hodočasnici za Radio Mir Međugorje, dodavši da je većini od njih ovo prvi put da su u Međugorju, dok je dio njih bio ovdje i prije. - U Međugorju se osjećamo prekrasno, ovo je prekrasno mjesto, za nas je ovo nevjerojatno mjesto. Za Međugorje sam osobno doznao prije mnogo godina i došao sam ovdje jer je tu Marija i jer se ovo sve događa upravo sada. Ono što bismo posebno naglasili u Međugorju jest onaj trenutak u 18.40 kada se čuju tiha zvona i kada sve zastane jer je u tome trenutku Gospino ukazanje i uvijek u to vrijeme imam suze u očima. Bili smo također na Brdu ukazanja i na Križevcu. Prvoga dana bili smo na Podbrdu, a drugoga dana bili smo i na Križevcu. U Međugorju ćemo biti još nekoliko dana, neki od nas odlaze 16. kolovoza, a neki 17. kolovoza. Netko će ići u Poljsku autobusom, a netko automobilom, no sigurno nećemo pješice, to nije moguće - kazali su za navedeni medij uz veliki smiješak na licima. Za kraj su kazali kako pozivaju sve vjernike iz Poljske da dođu u Međugorje te da svi mi moramo povjerovati Bogu i Mariji, dodavši da su na ovom hodočašću uvelike osjetili i Božju providnost preko gostoljubivosti vjernika, posebice dok su hodočastili kroz Hrvatsku.

Međugorje i Poljska povezani

- Međugorje i Poljska jako su povezani, bila je i sveta misa za mons. Hosera, a tijekom hodočašćenja kroz Hrvatsku ljudi su prema nama bili vrlo gostoljubivi, davali su nam hranu i sve ostalo što nam je bilo potrebno. I mogu reći da su Hrvati slični Poljacima, volimo ove ljude. Kada smo krenuli prema Međugorju, prolazili smo kroz Češku, Slovačku, Mađarsku, zatim kroz Hrvatsku, a tijekom hodočašćenja kroz Hrvatsku išli smo kroz gotovo cijelu zemlju, preko Zagreba i Imotskoga, pa smo kroz Imotski došli ovdje u Bosnu i Hercegovinu. Za nas je jako važno da smo došli ovdje i da slušamo Mariju. Kao što smo rekli, ovdje smo došli moliti za mir, za obraćenja srca, a, naravno, svatko od nas je u svome srcu ponio i osobne nakane. Također, ako nam se ukaže prilika da nekada u budućnosti ponovimo ovo hodočašće, rado ćemo se odazvati - kazali su za Radio Mir Međugorje hodočasnici iz Poljske.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije