DEŽEVICE / KREŠEVO

Hodočasnički dom otvorio i blagoslovio kardinal Puljić

dasdad
21.09.2015.
u 06:30

Povratnička župa Deževice ovog je vikenda oživjela. Dva velika događaja povod su dolaska brojnih svećenika, među kojima je bio i poglavar Katoličke crkve u BiH kardinal Vinko Puljić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Gavran, biskupi Marko Semren i Ratko Perić, Pavo Jurišić, dekan Katoličke bogoslovije u Sarajevu, svećenici iz rodnog mjesta fra Jakova Markijskog Montepradonea, potom uglednih znanstvenika iz BiH i inozemstva, hrvatskih političkih predstavnika na svim razinama vlasti, ali i znatiželjnika koji žele dopuniti znanja o svetom Jakovu Markijskom.

Sveti Jakov

Fra Jakov Markijski dio života proveo je u Deževicama, a njegov boravak zauvijek je obilježio ovo mjesto. “Sveti Jakov jedan od stupova franjevačke opservacije. Za sve koji žele znati više o njegovu životu i djelovanju ovog vikenda imaju priliku doznati to ovdje u Deževicama”, kazao je prof. dr. Pavo Jurišić, dekan Katoličke bogoslovije u Sarajevu. O njegovoj važnosti u vremenu u kojem je živio govorio je kardinal Vinko Puljić. “Sveti Jakov u Deževicama je boravio prije dolaska Turaka. Bila su to teška vremena, a baš u takvim vremenima Bog nam šalje ljude koji su veličinom svojega duha u stanju ohrabriti one koji su u kušnji. Deževice su u proteklom ratu prošle kušnju, prolaze je i danas. Cijeli je svijet zapljusnuo val ekonomske, ali i moralne krize koja vapi za velikanima poput sv. Jakova. Upravo zato s ovog skupa, kojemu i dolikuje da se održi u Deževicama, šaljemo jednu pozitivnu poruku, poruku nade i ohrabrenja za život”, poručio je kardinal Vinko Puljić otvarajući u Deževicama Međunarodni simpozij o sv. Jakovu Markijskom i njegovom djelovanju u Bosni. Simboličnim otkrivanjem spomen-ploče, u kojemu mu je pomogla djevojčica Marija Miletić, hodočasnički dom, čija je gradnja započela 2011., otvorio je vrata vjernicima koji u velikom broju hodočaste u župu Deževice, na Vrelo svetog Jakova smješteno u spilji na kraju sela. Vjeruje se da je voda koja ondje izvire ljekovita, a mise se od proljeća do jeseni na vrelu služe mladom nedjeljom. Ove će nedjelje misu predvoditi kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski.

Ljekovita voda

Svima koji su pomogli sagraditi dom za hodočasnike od srca je zahvalio don Marin Marić, deževički župnik, izrazivši uvjerenje kako će dom biti mjesto susreta vjernika i hodočasnika iz cijeloga svijeta. O značaju doma za župu i cijeli kraj govorio je i Radoje Vidović, načelnik općine Kreševo. Uz bogatu povijest, Deževice krasi i prelijepa priroda te su, osim kao mjesto molitve i susreta s Bogom, postale prepoznatljive i kao mjesto odmora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije