REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Hrana i piće u BiH među najskupljima u Europi

Hrana rok trajanja
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
25.06.2014.
u 09:56

Cijene odjeće i potrošačke elektronike u BiH najbliže europskim i iznose 92, odnosno 97 posto prosječnih europskih cijena

Nakon svakog odlaska u trgovinu u nabavu hrane, kupac koji dolazi iz prosječne bh. obitelji ostane u šoku. Neshvatljivo je kako je hrana u BiH toliko skupa imajući u vidu standard i mjesečna primanja radnika.

Usporedba s EU

Prema istraživanjima, BiH je najsiromašnija zemlja u Europi, broj nezaposlenih se približava broju zaposlenih, umirovljenici i mnogi radnici preživljavaju na minimalcu, ali bez obzira na to građani za hranu i bezalkoholna pića izdvajaju više nego u mnogim zemljama koje su članice Europske unije. Posljednje istraživanje Europskog zavoda za statistiku (Eurostat) pokazalo je da su hrana i bezalkoholna pića u prošloj godini u BiH bili skuplji nego u Poljskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj.Uspoređujući cijene više od 2400 potrošačkih roba i usluga diljem Europe, pokazalo se da su cijene hrane i bezalkoholnih pića u BiH, koje iznose 75% od prosjeka 28 EU članica, identične cijenama u Srbiji, ali skuplje nego u Makedoniji i Albaniji. U usporedbi sa zemljama u okruženju, cijene hrane i bezalkoholnih pića u BiH su iste kao u Srbiji, dok su više nego u Makedoniji i Albaniji. S druge strane, hrana i bezalkoholna pića jeftiniji su u BiH nego u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Ekskluzivni uvoznici

Prema podacima Eurostata, cijene alkoholnih pića i duhana u BiH su upola niže od prosjeka Europske unije. U istraživanju je navedeno da su cijene odjeće i potrošačke elektronike u BiH najbliže europskim i iznose 92, odnosno 97% prosječnih europskih cijena. Cijene automobila, motora, bicikla u BiH iznose 85% prosjeka EU, dok cijene restorana i hotela 59% prosjeka. Tajnik Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović kaže da je jedan od razloga visokih cijena što uvozimo više od polovice prehrambenih proizvoda. - S druge strane, malo smo tržište i imamo ekskluzivne uvoznike za neke proizvode koji jednostavno diktiraju cijenu - naglasio je Petrović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?