BESRAMNI PREVARANTI ŠOKIRALI HRVATSKU

Hrane se u pučkoj kuhinji, a na internertu se hvale brćkanjem u jacuzziju, luksuzom...

pučka kuhinja
Screenshot/Nova TV
11.03.2016.
u 15:20

Otkriven je identitet bračnog para koji već neko vrijeme po hranu u pučku kuhinju u zagrebačkoj Peščenici dolazi skupocjenim automobilom, prenosi Provjereno.

Jedna od stanovnica kvarta u kojem se nalazi pučkakuhinja uočila je diskrepanciju između automobila u kojem bračni par dolazi, a koji prema procjenama vrijedi otprilike 100 do 150 tisuća kuni, i njihovog opetovanog dolaska po hranu u ustanovu namijenjenu socijalno najugroženijim slučajevima.

Nakon dojave građanke koja je, prema svojim riječima, 'ljuta zbog toga', jer kako je rekla 'oni to ne zaslužuju', utvrđeno je da bračni par doista u pučku kuhinju dolazi po hranu, no njihov razlog za korištenje tog servisa nije utvrđen.

Na novinarski upit o prirodi dolaska ispred pučke kuhinje muškarac na vozačevom mjestu prvo je rekao da nije pred ustanovom s namjerom da je koristi, no kada je njegova supruga stigla s vrećicama hrane, promijenio je priču. Gospodin je potom objasnio da mogu uzimati hranu iz pučke kuhinje jer ima socijalnu karticu, uvjet za korištenje te ustanove, no ubrzo nakon toga je rekao da nose hranu susjedu koji po nju ne može doći.

Temeljem dojave susjede, utvrđeno je pak da automobil u upotrebi za podizanje hrane u pučkoj kuhinji pripada osobi koja ima otvoren profil na društvenim mrežama. Na tom je profilu često objavljivala fotografije sa svojih boravaka u teretani, sugeriranog uživanja u skupim alkoholnim pićima i odmorištima s jacuzzijima. Vlasnik profila također se pohvalio kupovinom automobila prijatelju te je najavio kupovinu novog.

'Ukoliko je slučaj istinit, radi se o pravoj rijetkosti', objašnjava pročelnica gradskog ureda za socijalnu zaštitu, Višnja Fortuna, na Provjerenom. Prema njezinom objašnjenju, ako podižete hranu na tuđu karticu to mora biti upisano u sustav. Nadalje, praksa je naime da se takvim korisnicima koji vlastitim sredstvima ne mogu doći po hranu hrana dostavlja. 'Ne može dobiti ručak na susjeda ako nemamo to u evidenciji i ako nemamo provjereno da vozi ručak toj i toj osobi', kaže pročelnica, prenosi Jutarnji.hr

Dolazak automobilom u pučku kuhinju nije rijetkost, međutim i u takvim slučajevima postoje pravila. 'Postoje kategorije građana kojima je automobil kao prijevozno sredstvo nužnost, ali isto tako u zakonu stoji kakav to automobil može biti', objašnjava Fortuna.

'Ja imam troje djece. Imam Ford Escort iz 2000. Kupio sam ga prije 2 mjeseca i platio 6.000 kuna. Ali nama taj auto treba jer mi sva djeca, njih troje, imaju posebne potrebe', rekao je jedan korisnik pučke kuhinje kada je upitan o praksi dolaska automobilom u ustanovu. 'To je velika razlika, ako govorimo o automobilu moje obitelji i automobilu vrijednost preko 100 tisuća. Sva naša imovina koju imamo ne vrijedi toliko.'

Skupocjeni vozni park ispred pučke kuhinje, prema riječima Darka i Ljiljane koji svaki dan u pučku kuhinju dolaze po topli obrok, nije rijetkost.

Centar je za socijalnu skrb na upit o ažuriranju i provjeri podataka korisnika socijalne kartice i shodno tome prava na prehranu u pučkoj kuhinji odgovorio da se revizija radi najmanje jednom godišnje te su dodali da je dužnost korisnika socijalne kartice obavijestiti Centar o promjeni imovinskog stanja.

Treba napomenuti da je onih koji zloupotrebljavaju sustav za vlastitu korist, prema riječima pročelnice Fortune, ipak malo.

'To su sredstva proračuna grada Zagreba, dakle sredstva grada Zagreba, i mi se vrlo odgovorno, ne da brinemo, nego imamo tu odgovornost i odgovaramo za to da se svaka lipa mora utrošiti tamo gdje je to najpotrebnije i da tu ne može biti izigravanja i takvih situacija', kaže pročelnica.

No, niti taj posao nije lagan. Naime, s obzirom na kapacitet socijalne službe, jedan socijalni radnik brine efektivno o 200 korisnika. Međutim, s obzirom da se radi o pomaganju onima kojima je pomoć potrebita, socijalne službe se oslanjaju i na savjesne građane za pomoć.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije