Formiranje vlasti

Hrvati ovaj tjedan završavaju izbor izaslanika za Dom naroda

domnaroda
Foto: agencije
15.12.2014.
u 09:44

Izbor izaslanika iz županija za Dom naroda Parlamenta FBiH do sada je završen u Srednjobosanskoj, Posavskoj, te Hercegbosanskoj županiji. Kako doznajemo, ovoga tjedna će biti završen izbor izaslanika iz Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije. Ovim će proces izbora izaslanika iz županija u kojima je koalicija HNS-a predvođena HDZ-om BiH ostvarila izbornu pobjedu biti završena.

Što prije uspostaviti vlast

Središnje izborno povjerenstvo BiH još uvijek čeka da većina županijskih parlamenata dostavi kandidacijske liste za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH, iako su po entitetskom Ustavu i Izbornom zakonu to već trebali uraditi. Hrvati su, kako je i najavljivao hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, spremni cijeli proces završiti do blagdana. Dom naroda Parlamenta FBiH koji ima 58 izaslanika, po 17 Bošnjaka, Srba i Hrvata te sedam pripadnika ostalih naroda, vrlo je važan dio zakonodavne vlasti jer je bez njegova konstituiranja nemoguće početi proces izbora predsjednika i dopredsjednika Federacije, kao ni entitetske Vlade. - Vjerujem da smo svi opredijeljeni za brzu uspostavu vlasti na svim razinama kako bismo ono što smo nudili biračima u predizbornoj kampanji pretočili u strategiju razvoja BiH i proveli u praksi. Možemo još do kraja godine puno toga učiniti. Ne vidim razloga zašto vlast u FBiH ne bi dobili do kraja godine, kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Problemi su vidljivi kod bošnjačkih stranaka jer nisu složili sve u vezi županija gdje su većina, tako da sve ide sporije od dogovorenog. Kako doznajemo, ovoga tjedna predstavnici HNS-a i HDZ-a BiH nastavljaju razgovore s predstavnicima SDA i ostalim strankama o nastavku realizacije dogovora kako bi se cijeli proces ubrzao.

Problem i pitanje većine

Čini se kako će najviše problema biti u većinskim bošnjačkim županijama, izuzev Zeničko-dobojske županije koja je prošli tjedan imala nastavak ranije započeto konstituirajuće zasjedanje. U ovoj županiji je izgledna parlamentarna većina koju će činiti SDA, DF i HDZ BiH. Neizvjesno je kada će proces izbora izaslanika za Dom naroda pokrenuti skupštine u Tuzlanskoj, Unsko-sanskoj, Sarajevskoj i Bosanskopodrinjskoj županiji. U ovim županijama se još uvijek ne zna ni tko će činiti parlamentarnu većinu jer SDA i DF nemaju dovoljno zastupnika da sami formiraju vlast.

Prema pravilima, prije izbora izaslanika sve županije moraju SIP-u dostaviti liste kandidata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?