Borba za preživljavanje

I cijele obitelji hrane se u Pučkoj kuhinji, dolazi i Zorica (9)

pučka kuhinja
10.01.2016.
u 07:30

Tu su i žene koje pletu, a njihove rukotvorine, uz to što su izložene, daruju se prijateljima, donatorima…

Sit gladnu ne vjeruje, narodna je poslovica koja je, na žalost, postala opće primjenljiva u doslovnom smislu riječi u BiH. Slika socijalno ugroženih posebno je teška u glamočkoj općini. Tamošnja Pučka kuhinja za mnoge je jedino jamstvo opstanka, ali i mjesto koje im obogaćuje život i pruža bar malo radosti. Zahvaljujući Misiji bez granica Pučka kuhinja bez prekida i u punom kapacitetu funkcionira gotovo 16 godina. Za 92 korisnika ovo je mjesto puno više od svakodnevnog toplog obroka, kaže voditelj kuhinje Blaženko Soldat i dodaje: - Mislim da je ovo jedinstvena pučka kuhinja u BiH. Evo ovdje možete vidjeti da naši korisnici imaju aktivnosti. Uglavnom su u pitanju žene koje pletu, a njihove rukotvorine, uz to što su izložene, darujemo prijateljima, našim donatorima… Također, oni koji mogu i žele, rade i na zemlji. Imamo jednu parcelu na kojoj uzgajamo krumpir, mrkvu, luk, zelje, sve ono što je kuhinji potrebno. A da je Kuhinja više od mjesta na kojemu dobivaju topli obrok, potvrdile su i korisnice. Mara Hajder kaže za portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba: - Pletem, radim, malo šale, malo ozbiljnosti. Uz nju je Koviljka Kozomara koja dodaje da osim pletenja radi i na njivi: - Radim, bavim se svim što pridonese kuhinji. Ona nam mnogo znači, da nije nje, ne znamo što bih, iskreno rečeno.
 

Dobra suradnja

Pučka kuhinja je i primjer dobre suradnje s lokalnim vlastima i CK s čijim vozilom je dopremljena pomoć peteročlanoj obitelji Vranješ i poseban dar 9-godišnjoj Zorici. - Dobila sam deku, trenirku, majicu i čarape, i slatkiše…, kazala je Zorica te dodala da voli ići i u Kuhinju. Cijela obitelj te devetogodišnjakinje hrani se u Pučkoj kuhinji. Svi oni su i korisnici pomoći glamočkog CK čiji nam je tajnik Dragan Damjanović kazao kako funkcionira njegova suradnja s Pučkom kuhinjom: “Surađujemo već dulje vrijeme. Korisnici Kuhinje su uglavnom iz grada ili blizu njega, a za one ljude koji žive u udaljenijim selima mi vozimo pomoć našim vozilom. Ako mi, Blaženko ili Pučka kuhinja imamo kakvu pomoć, onda iziđemo zajedno na teren i podijelimo je. Naš domaćin Blaženko Soldat kazao nam je kako ima i više nego dobru suradnja s Islamskom zajednicom te je dodao:  - Evo i današnji ručak, kupus i govedina, sačinjen je iz njihove donacije koju smo dobili prije dva mjeseca, od mesa kurbana.“
 

Više od 350.000 obroka

Bio je to povod da pokucamo i na vrata Islamske zajednice. Dočekao nas je glavni imam Muhamed ef. Dragolovčanin. Suradnja traje već dugi niz godina, više od 15, od kako se Kuhinja i otvorila. S obzirom da ona zaista radi na način da pomaže onim ljudima koji su u stvarnoj potrebi, da im izlazi ususret, mi se nadamo da ćemo surađivati i ubuduće, kazao je imam Dragolovčanin. U nastavku razgovora doznajemo da je upravo zahvaljujući suradnji s Blaženkom, Kuhinja dobila 20-tak manjih ovaca. Inače, od svog osnutka do danas ova je ustanova napravila više od 350.000 obroka, da ne spominjemo dodjelu obuće, odjeće, higijenskih potrepština, pomoć u lijekovima… Ne smijemo zaboraviti ni ono najvažnije što pruža, a to su topla riječ i druženje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije