Najviše se gradi trosobnih stanova

Iako rastu cijene građevnog materijala, izdaje se sve više dozvola za gradnju stanova

građevina
01.04.2024.
u 20:35

- Broj predviđenih stanova za gradnju u veljači 2024. godine u odnosu na prosječan broj predviđenih stanova za gradnju u 2023. godini veći je za 28,4%, a u odnosu na veljaču 2023. godine veći je za 54,4 posto, priopćeno je iz Federalnog zavoda za statistiku

Građevinska industrija u BiH jest doživjela pad od početka koronakrize, ali je danas u odnosu na to vrijeme u značajnom porastu. Brojni projekti i dalje se realiziraju unatoč enormnom rastu cijena građevnog materijala, što pokazuju podaci i Federalnog zavoda za statistiku koji bilježi veći broj izdanih dozvola, piše Večernji list BiH.

Dozvole za gradnju

Kako se navodi u podacima, broj izdanih dozvola za gradnju u veljači 2024. godine u odnosu na prosječan broj izdanih dozvola za gradnju u 2023. godini manji je za 3,4%, a u odnosu na veljaču 2023. godine veći je za 7,5 posto.

- Broj predviđenih stanova za gradnju u veljači 2024. godine u odnosu na prosječan broj predviđenih stanova za gradnju u 2023. godini veći je za 28,4%, a u odnosu na veljaču 2023. godine veći je za 54,4 posto, priopćeno je iz Federalnog zavoda za statistiku. Od 272 dozvole koje su izdane za gradnju, 206 ih se odnosi na objekte visoke gradnje, a 66 dozvola na objekte niske gradnje.

Izdano je, prema podacima, i 16 dozvola za dogradnju, a sve se odnose na objekte visoke gradnje. Jedna dozvola odnosi se na prenamjenu prostora, dok je osam dozvola namijenjeno za ostale rekonstrukcije. Od ukupno 505 stanova čija je izgradnja planirana, najviše je trosobnih - 197, prikazano je u podacima Federalnog zavoda za statistiku.

Stanova koji će imati jednu prostoriju, prema podacima, je 37, dvosobnih 114, četverosobnih 118 te 39 stanova koji će imati pet i više prostorija. Budući da je građevinski sektor u stalnom porastu te se gradi sve više stanova, provjerili smo i kako su se kretale njihove cijene. - Broj prodanih novih stanova u četvrtom tromjesečju 2023. godine u odnosu na prosječan broj prodanih novih stanova u 2022. godini veći je za 17,2%, a u odnosu na četvrto tromjesečje 2022. godine veći je za 23,2%.

Korisna površina prodanih novih stanova u četvrtom tromjesečju 2023. godine u odnosu na prosječnu korisnu površinu u 2022. godini manja je za 7,1%, a u odnosu na četvrto tromjesečje 2022. godine manja je za 4,9%.

Prosječna cijena prodanih novih stanova u četvrtom tromjesečju 2023. godine u odnosu na prosječnu cijenu prodanih novih stanova u 2022. godini veća je za 19,7%, a u odnosu na četvrto tromjesečje 2022. godine veća je za 11,6%, priopćeno je iz Federalnog zavoda za statistiku.

Cijene materijala

Cijenu kvadrata stana, koja je u konstantnom porastu, jasno je, određuju cijene sirovina. Mirsad Jašarspahić iz Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je kako su poskupljenja željeza i čelika posljedice pandemije koronavirusa, inflacije, krize u Ukrajini i poskupljenja prijevoza, ali i poskupljenja goriva.

- Sve to čini udar na gospodarstvenike u BiH. Svi poluproizvodi koji se koriste u konstrukcijama i proizvodnji u metalskoj industriji nabavljaju se vani, odnosno uvoze se, tako da je to neki globalni problem. Država će to morati promatrati kao neku novu krizu i donositi mjere pomoći kako bi posljedice bile što manje za gospodarstvo - objasnio je Jašarspahić nedavno za Nezavisne.

Istaknuo je kako se u Bosni i Hercegovini trebaju razmatrati iskustva domaćih kompanija koje su u izravnoj vezi s vrhovima lanaca dobavljača ovih proizvoda kako bi se vidjelo što je moguće uraditi da se proračuni ne ugroze, ali i kompanije zadrže na nekoj razini kao i prije pandemije.

- Potrebno je učiniti sve da se taj trend rasta izvoza iz Bosne i Hercegovine u odnosu na godine prije zadrži, a to je moguće jedino uz pravodobne mjere poticaja, koje će ublažiti udare koje gospodarstvenici imaju. Gospodarstvenike se mora spasiti jer se tako svi spašavaju - rekao je Jašarspahić za Nezavisne novine.

Miloš Vidić iz tvrtke Komerc Mali iz Prnjavora za isti medij nedavno je najavio mogućnosti povećanja cijene željeza i čelika u toj tvrtki.

- Prvo će cijene proizvoda od željeza i čelika biti veće za sigurno 20 posto, a bojim se da će u idućem razdoblju biti i dosta više cijene. Najveći uzrok povećanja cijena je pandemija koronavirusa, koja je sve ostalo prouzročila. Ako računamo ovih 20 posto, cijene proizvoda od željeza i čelika će od početka pandemije 2020. godine biti veće za od 70 do 80 posto - kazao je Vidić za Nezavisne. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije