POSJET

Iako više nije počasni građanin, Bandić došao obilježiti Dan Sarajeva

bandić
Foto: klix.ba
07.04.2014.
u 09:00

S kardinalom Vinkom Puljićem popio je kavu, a društvo im je pravio i legendarni Ćiro Blažević, te veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio

Još jednom se potvrdilo da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ne samo brend, nego ljudina i nadasve humanist, koji bez imalo taštine zna primiti i udarce koji nisu pošteni. Naime, na Dan grada Sarajeva Milan Bandić je s Bošnjačkom nacionalnom zajednicom i predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice posjetio Sarajevo. “Evo me u Sarajevu, sretan kao malo dijete, sretan, svoj i prijatelj sva tri naroda”, kazao je Bandić.

S kardinalom Vinkom Puljićem popio je kavu, a društvo im je pravio i legendarni Ćiro Blažević, te veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio. Nakon toga uslijedila je šetnja do sarajevske katedrale, tijekom koje su mnogi građani, pomalo i zatečeni, prilazili i srdačno se rukovali sa zagrebačkim gradonačelnikom. Bandića je zanimalo mjesto gdje će biti postavljen spomenik papi Ivanu Pavlu II., a nakon toga obišli su i obnovljenu katedralu. Kardinal Puljić mu je kazao kako su katedrali vraćene autohtone boje od prije 120 godina.

Doživotni član Napretka

Kardinal je bio i domaćin u Nadbiskupiji gdje su se zadržali u kratkom razgovoru, a nakon toga Bandić je s izaslanstvom obišao i reisa Kavazovića. No, središnji događaj zbio se u HKD Napredak. Nakon obilaska Napretkove središnjice, radiopostaje Vrhbosna te knjižnice, uslijedila je mala svečanost. Predsjednik HKD Napredak dr. Franjo Topić uručio je Bandiću plaketu doživotnog počasnog člana ove kulturne institucije. Tom prigodom Bandić je kazao kako ga na ulici svi pitaju otkud njegov iznenadni posjet glavnom gradu. Nema iznenada ništa, kazao je Bandić te dodao kako je došao na Dan grada Sarajeva, dan oslobođenja. Na poziv vodstva grada Sarajeva. Kada dođem u Sarajevo, uvijek obiđem sve bitne institucije, kako one bitne za državu, tako i one koje su bitne za opstojnost moga naroda - kazao je Bandić. Ja sam rođeni sin Bosne i Hercegovine i nitko nema ekskluzivno pravo na tumačenje budućnosti BiH. Svi smo pozvani da osiguramo istinsku ravnopravnost, ne samo konstitutivnost, istinsku demokraciju i istinski dijalog za opstojnost i budućnost BiH. I na tom tragu djela govore više od riječi - naglašava Bandić.

Dolazim uskoro ponovno

Upravo sam zato ovdje. Bandić je također i komentirao nedavni incident vezan uz nagradu Grada Sarajeva. O tome kaže, više vrijedi nokat hrvatskog čovjeka, bošnjačkog i srpskog čovjeka u BiH nego svi moji mandati i priznanja. Prema tome ne trebaju Bandiću priznanja, priznanja trebaju Bandića. Moja djela govore od Odžaka do Gruda, do Tuzle, do Sarajeva. Što mislite da gradonačelnik Zagreba kao nema pravo na svoje mišljenje. Neka svi oni, koji donose takve odluke naprečac, naprave to što sam ja napravio za ljude u BiH – poručio je Bandić dodavši kako će doći ponovno na otvaranje Papina spomenika. Predsjednik HKD Napredak dr. Franjo Topić je još jednom izrazio žaljenje što se nedavno dogodio nepotreban incident oko priznanja počasnoga građanina grada Sarajeva. Tim činom je učinjena velika šteta ne samo po suradnju gradonačelnika dva grada, nego i za cijelu BiH. Vi ste dokazani prijatelj BiH - kazao Topić. Zagrebački gradonačelnik je bezbroj puta pokazao svojim djelima što misli i o Sarajevu i o cijeloj BiH. Zbog jedne izjave kojom je izrazio svoj osobni stav, nije korektno anulirati sve dobre projekte i odnose zbog kojih je Bandić uostalom i dobio spomenuto priznanje, kazao dr. Franjo Topić. Zanimljivo je spomenuti kako je unatoč tome što je ostao bez titule počasnoga građanina Sarajeva Bandić prisustvovao sinoćnjoj svečanoj sjednici.

Ključne riječi

Komentara 1

HE
hercegovačkiponos
10:23 07.04.2014.

E moj Bandiću. Družite se i slikate sa ovim probisvjetom, muškom Jasmilom Žbanić - Emirom Hadžihafizbegovićem. Pa taj mrzi Hrvate više nego Komšić, Izetbegović i ostatak ekipe zajedno. Žalosno da ne možeš naći nekog Hrvata da prošetaš Sarajevom sa njim.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije