savjeti

Imate prezrele banane? S ovih 9 recepata neće vam propasti

13.05.2020.
u 20:47

Kupili ste puno banana jer su bile na akciji ili ste zaista mislili da ćete ih sve pojesti, no jednostavno niste stigli i one sad stoje u košarici s voćem skupljajući smeđe mrlje. Razmišljate kako ih iskoristiti? Evo ideja

Naravno, od viška prezrelih banana uvijek možete napraviti kruh ali možete ih iskušati u receptima koji koriste njihovu prirodnu slatkoću ili svojstva nalik jajima za slasne kolače ili veganske recepte, piše Mindbodygreen.

1. Proteinske palačinke s tri sastojka

Lakše nego kruh, palačinke s bananom su bez žitarica i sastoje se samo od proteina zahvaljujući drugom sastojku, jajima. Dodatak praška za pecivo omogućuje im strukturu kakvu poznajete kod klasičnih palačinki, a u skladu s sa smjernica keto dijete, prenosi 24sata.hr. 

Sastojci:
1 zrela banana
2 velika jaja
1/2 žličice praška za pecivo

Zgnječite bananu, umutite jaja i pomiješajte sastojke. Na vrućem ulju pržite smjesu kao palačinke i oprezno ih okrenite kad su pečene s jedne strane. Poslužite uz kriške banane.

2. Muffini s borovnicama iz šalice

Još jedan brzi recept koji vam omogućuje korištenje prezrelih bana je kolač iz šalice uz dodatak borovnica. Kolači iz šalice su odlična slastica, osobito za one koji cijene brzinu pripreme.

Sastojci:
1 čajna žličica (15 ml) kokosovog ulja
1/3 (40 gr) šalice brašna
1/2 čajne žličice praška za pecivo
1/8 čajne žličice sode bikarbone
prstohvat soli
prstohvat muškatnog oraščića
1/2 čajne žličice cimeta
1/3 šalice (120 gr) zgnječene banane
1/3 šalice (80 ml) bademovog mlijeka
1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
2 čajne žličice (20 gr) sjeckanih oraha i po želji za posipanje
2 čajne žličice (20 gr) sušenih ili svježih borovnica i po želji za posipanje

Dvije šalice koje možete staviti u mikrovalnu premažite kokosovim uljem. U zdjeli izmiješajte sve sastojke i tijesto ulijte u šalice te pospite borovnica i orasima. Svaku šalicu stavite na minutu i pol u mikrovalnu na 900 w. Ako je previše mekan, kolačić vratite u mikrovalnu na još 5 do 10 sekundi. Ako nemate mikrovalnu, tijesto možete staviti i u pećnicu na 180 stupnjeva na 20 minuta.

3. Granola s bananom i kokosom
Banane su odlične za doručak, a njihov prirodni šećer daje poseban okus ovom jelu. Uz kombinaciju zobenih pahuljica i sjemenki te kokosa, možete dodati cimet, jogurt ili zobeno mlijeko.

Sastojci:
2 šalice zobenih pahuljica
1 šalica nezaslađenih kokosovih pahuljica
1/2 šalice sjemenki bundeve
1/2 čajne žličice cimeta
1/4 čajne žličice soli
1 zgnječena banana
2 čajne žličice kokosovog ulja

Pomiješajte sastojke i ravnomjerno rasporedite smjesu po kalupu koji ste premazali kokosovim uljem. Pecite na 150 stupnjeva 45 do 55 minuta i po potrebi razlomite na manje komade. Kad se ohladi, granolu možete spremiti do tjedan dana na sobnoj temperaturi i do nekoliko mjeseci u hladnjaku.

4. Sladoled od banane

Jedini sastojak ovog sladoleda su smrznute banane. Iako to znači da ćete na svoju poslasticu morati čekati nekoliko sati dok se potpuno zamrzne, desert ćete ipak doživjeti kao nagradu zbog sloja s čokoladom i orasima.

Sastojci:
2 srednje banane
2 čajne žličice bademova mlijeka
1 čajna žličica maslaca od lješnjaka
1 čajna žličica kakao praha
1/4 čajne žličice mljevene mahune vanilije
sjemenke, kokos, tamna čokolada ili drugi sastojci za posipanje

Banane narežite na kolutove, stavite u vrećicu i stavite na dva sata u zamrzivač. Potom ih izvadite i u blenderu pomiješajte s mlijekom dok ne dobijete kremastu teksturu. Odvojite pola smjese, a u drugu polovicu dodajte orahe, čokoladu i druge sastojke te dobro izmiksajte. U čašu ulijte najprije prvi sloj, pa ovaj s čokoladom i tako naizmjenično dok ne potrošite smjesu.  

5. Zalogajčići od banane

Ovaj recept nije za prezrele banane, no ako izgledaju kao da idu u tom smjeru ili ste se samo zaželjeli slastice, onda je savršen za vas. Čak su i manje zrele banane slatke, pa ne morate čekati da posebno dozru. Recept navodi da vam trebaju orasi i čokolada za posipanje, no ljepota je u fleksibilnosti pa zalogajčiće možete posipati čime god želite.

Sastojci:
1/2 šalice pekan oraha
1 žlica kokosovog ulja
1/2 čajne žličice krupne sole
170 grama tamne čokolade, sitno sjeckane
2 banane

Izmiješajte orahe, kokosovo ulje i sol te rasprostrite u tankom sloju na papiru za pečenje. Pecite na 160 stupnjeva oko 15 minuta. Potom izvadite i ohladite, a zatim nasjeckajte na sitne komadiće. Otopite čokoladu. Banane narežite na kolutiće debljine oko jednog centimetra. Kolutiće umočite u čokoladu, uvaljajte u orahe i slažite na pladanj, a zatim sve stavite u zamrzivač na 15 minuta kako bi se čokolada dobro stvrdnula.

6. Keksići za doručak

Iako ne zvuči tako, i keksi mogu biti vrlo zdrav doručak, a bonus je što ga možete ponijeti sa sobom i grickati u automobilu ili na poslu. Također, ostavlja prostora za maštu jer možete koristiti sastojke koje želite ili imate kod kuće.

Sastojci:
1/2 šalice sjeckanih lješnjaka
1 šalica zobenih pahuljica
2 čajne žličice kakao mrvica
1/4 žličice kajenskog papra
2 čajne žličice kakao praha
3 žlice javorovog sirupa
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
1/2 šalice sušenih šljiva, nasjeckanih
1/2 šalice tamne čokolade, sjeckane

Sastojke izmiješati, oblikovati keksiće i peći 25 do 30 minuta na 180 stupnjeva.

7. Energetski muffini

Ako tražite jutarnji obrok koji će vas napuniti energijom, ovo je izvrstan recept za vas, a ujedno je u skladu i sa smjernica paleo dijete jer ne sadrži gluten ni rafinirane šećere.

Sastojci:
3 jaja
1 šalica kokosovog mlijeka
1/2 šalice kokosovog ulja
2 srednje banane
3 žlice zaslađivača po izboru
1 čajna žličica ekstrakta vanilije

1 žlica matcha praha
1 i 1/4 kokosovog ili bademovog brašna
2 čajne žličice praška za pecivo
prstohvat soli
1/3 otopljenog kokosovog ulja
3 žlice javorovog sirupa
2 žlice kakao praha
2 - 3 žlice kakao mrvica

Istucite jaja, mlijeko, otopljeno kokosovo ulje, banane, zaslađivač, vaniliju i matcha prah u blenderu dok se svi sastojci ne prožmu. Brašno, prašak za pecivo i sol pomiješajte u manjoj zdjelici te dodajte u tekuću smjesu u blenderu te miksajte. Smjesa treba biti tekuća i glatka. Lagano uljem premažite kalupe za muffine i rasporedite smjesu ravnomjerno u košarice te pecite 20 do 25 minuta na 180 stupnjeva. Kad su gotovi, muffine stavite da se hlade. Za to vrijeme u tavi otopite kokosovo ulje te umiješajte kakao prah i javorov sirup. Otopinu ravnomjerno rasporedite po ohlađenim muffinima.

8. Veganska Banoffee pita

Banoffee pita je klasični engleski desert sa bananama, no u ovoj veganskoj verziji doživjet ćete raskoš okusa bez dodanih šećera i mliječnih proizvoda. Savršen desert za večeru s društvom ili vikend poslastica samo za vas.

Sastojci:
2 velike zrele banane
16 datulja
120 gr sjeckanih pekan oraha
1 avokado
500 ml kokosovog mlijeka
4 čajne žličice kakao praha
4 čajne žličice maslaca od indijskog oraščića
4 kockice leda

Od jedne banane odvojite četiri kriške, jednu datulju nasjeckajte na sitne komadiće i odvojite sa strane s nekoliko pekan oraha. Ostatak sastojaka izmiješajte u blenderu do kremaste teksture. U četiri šalice ili zdjelice  razdijelite smjesu i stavite u zamrzivač na 10 minuta, a potom ukrasite kriškom banane uz malo oraha i sjeckanih datulja.

9. Savršeni zeleni smoothie

Banana je odličan temelj za svaki smoothie, a uz ovaj jednostavni recept  i nekoliko sastojaka koje možete mijenjati ovisno o vlastitom ukusu, možete stvoriti hranjiv i ukusan obrok.

Sastojci:
1 šalica špinata, kelja, blitve ili drugog lisnatog povrća. Može i kombinacija više listova različitog povrća
1 banana
1/2 avokada - umjesto toga može i žlica maslaca od kikirikija, žličica kokosovog ulja ili žličica sjemenki lana
prstohvat himalajske soli
začini (cimet, đumbir, kajenski papar i ostali po želji)

Sastojke izmiješati i začiniti te poslužiti u čaši.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?