Federacija umanjuje pristojbe

Inspektorima za trećinu više posla, a prihoda manje za čak milijun maraka

13.04.2019.
u 17:00

Za kontrolu kvalitete određenih proizvoda pri uvozu i izvozu primjenjuju se različite pristojbe u Federaciji, RS-u i Distriktu Brčko. Po jednom nadzoru koji vrši tržišna inspekcija za hranu u Republici Srpskoj plaća se samo administrativna pristojba od 20 KM, u Distriktu Brčko plaća se naknada od 20 KM, dok se u Federaciji BiH plaćaju dvije pristojbe od 5 KM i 31 KM te naknada u iznosu od 30 KM, što ukupno iznosi 66 KM, piše Večernji list BiH.

Osim toga, postoji različita definicija pojma “pošiljka” u obama entitetima i Distriktu Brčko. U Republici Srpskoj i Brčkom pod pojmom “pošiljka” podrazumijeva se jedan kamion, bez obzira na istovrsne iii različite vrste roba unutar tog kamiona, dok se u Federaciji BiH pod pojmom “pošiljka” podrazumijeva istovrsna roba unutar jednog kamiona.

Velika razlika

Prosječno u jednom kamionu ili drugom prijevoznom sredstvu koji se kontrolira u Federaciji BiH bude od 3 do 5 vrsta robe ako je riječ o poljoprivredno-prehrambenim robama dok, ako je riječ o industrijskim robama, maksimalno budu dvije vrste te se za svaku vrstu robe unutar kamiona iii drugog prijevoznog sredstva izdaje potvrda i naplaćuje pristojba i naknada u iznosu od po 66 KM. Slijedom navedenog uvoznici u Federaciji BiH, ovisno o broju istovrsnih roba, plaćaju prosječno od 132 do 330 KM pristojbe i naknade samo za pregled tržišne inspekcije. I to bi se sada trebalo mijenjati. Naime, pokrenute su aktivnosti prema kojima će spomenute naknade biti smanjene u Federaciji kako bi se približili odredbama koje vrijede u RS-u i Distriktu Brčko. - U cilju harmonizacije s Republikom Srpskom i Distriktom Brčko ističemo kako treba izvršiti izmjenu odluke. Ističemo da će se stavljanjem izvan snage ove odluke izvršiti djelomično usuglašavanje s drugim entitetom i Distriktom Brčko te da će se potpuna harmonizacija u ovoj oblasti postići tek smanjenjem pristojbe s iznosa 31 + 5 KM na iznos od ukupno 20 KM - navodi se u dokumentu koji je usvojen nedavno u Vladi FBiH. Proračun Federacije prošle godine po ovoj osnovi uprihodio je 3,8 milijuna maraka, a obavljeno je 74.697 inspekcija.

Špediteri pozdravljaju odluku

Nakon smanjenja pristojbi pretpostavlja se rast od 30 posto, odnosno da će tržišni inspektori obaviti 97.106 pregleda, a isti će biti naplaćeni 2,69 milijuna maraka. Ministarstvo je obavilo i sastanke s predstavnicima gospodarskih društava koja obavljaju poslove međunarodne špedicije u vezi s carinjenjem robe.

Sastanci su imali za cilj sagledavanje stanja na terenu, posebno na graničnim prijelazima gdje uvoznici i njihovi špediteri imaju mogućnost izbora inspekcijskog tijela koje će obavljati kontrolu kvalitete, npr. na GP Šamac. - Prema podacima samo jednog špeditera koji ima ispostavu na tom GP-u u 2018. godini, mjesečni prosjek podnesenih prijava inspekcijskim tijelima Republike Srpske bio je 380, za što je u proračun Republike Srpske uplaćeno 19.000 KM, dok je inspekcijskim tijelima Federacije BiH podneseno 5 prijava, za što je uplaćeno 305 KM - objašnjeno je u dokumentu. Predstavnici špediterskih društava pozdravili su najavljenu odluku o ukidanju naknada, ali su istaknuli kako ni ta mjera neće dovesti do značajnog povećanja broja pregleda FUZIP-a ako se odluka ne izmijeni i u dijelu koji definira politiku na isti način kao što je definirano u Republici Srpskoj i Distriktu Brčko i ako ne dođe do ujednačavanja visine pristojbe na iznos od 20 KM.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?