Incidenti - pritisci na Hrvate Fojnice

Invalid i bivši zatočenik logora A BiH ‘zaradio’ prijavu jer je svoju kćer branio od uvreda Bošnjaka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
13.12.2016.
u 07:00

Da su pritisci na fojničke Hrvate, većinom povratnike u ovaj srednjobosanski gradić, kontinuiran proces koji nikad ne prestaje, postoji bezbroj primjera, od nedovoljne zastupljenosti Hrvata u općinskim tijelima vlasti i javnim ustanovama, do otvorenih uvreda i provokacija na nacionalnoj osnovi čiji je cilj Hrvate Fojnice svesti na građane drugoga reda.

Lagali jedan za drugoga

Najnoviji primjeri potvrđuju kako su provokacije koje su otvoreno počele 12. studenoga na obilježavanju obljetnice stradanja Hrvata u bici za Bašino brdo, kada je molitvu i odavanje počasti pokušala omesti skupina Bošnjaka sa zastavama Republike BiH, nakon ovog događaja, intenzivirane. Naime, prije nekoliko dana u Fojnici se dogodio fizički nasrtaj na Iliju Božića kojemu je, samo zato što je Hrvat, jedan od Bošnjaka s podebljim kriminalnim dosjeom, “onako usput” slomio nos.

Provokacijama je ovih dana svjedočio i Ilija Oroz, 90-postotni invalid Domovinskog rata i bivši zatočenik logora A BiH “Musala” u Konjicu. Ilija je u Policijskoj postaji Fojnica kažnjen jer je od vulgarnih uvreda branio svoju kćer.

“Parkirao sam automobil ispred BH Pošte. Budući da sam se planirao zadržati samo kratko, u vozilu je ostala moja kćer. Po povratku sam čuo Nusreta Klisuru i Atifa Salčinovića, zaposlenike Pošte, kako mojoj kćeri dobacuju niz verbalnih uvreda, na što sam, kao otac, morao reagirati i uzvratiti im uvrede. Kakav bih ja otac bio kada to ne bih učinio?”, ispričao nam je Ilija Oroz. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije