izmjene stupile na snagu

Invalidi HVO-a s oštećenjem od 20 do 100 posto mogu dobiti prava u Hrvatskoj

HVO
Ilustracija
08.01.2024.
u 19:50

Predstavnici HNS-a BiH te braniteljskih udruga susreli su se u Zagrebu s ministrom Tomom Medvedom i izaslanstvom, a koji im je prezentirao izmjene koje su stupile na snagu od početka 2024.

Predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine i HVO-a koji se bave braniteljskim pravima predstavljene su na sastanku u Ministarstvu branitelja u Zagrebu zakonske izmjene koje se odnose na pripadnike HVO-a i članove njihovih obitelji, a koje su stupile na snagu od 1. siječnja 2024., piše Večernji list BiH.

Tim zakonskim izmjenama zaokružio se proces proširenja prava pripadnicima Hrvatskoga vijeća obrane. Po priopćenju iz Ministarstva hrvatskih branitelja, sastanak je predvodio potpredsjednik Vlade i ministar Tomo Medved, a sudjelovali su državni tajnici Darko Nekić i Špiro Janović, ravnatelj Uprave za pravne i stambene poslove Željko Motika, zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivo Bulaja, dok su predstavnike hrvatskih institucija iz BiH predstavljali ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Zapadnohercegovačke županije Mladen Begić, koji je voditelj Odjela za branitelje HNS-a BiH, predstavnici krovnih braniteljskih udruga, kao i Zaklade za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije te predstavnici braniteljsko-stradalničkih udruga, kao i Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH.

Spremno za primjenu

Na sastanku su predstavljene izmjene Zakona kojima se daje mogućnost podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu svim ratnim vojnim invalidima HVO-a po osnovi bolesti i ozljede te ostale izmjene koje se odnose na pripadnike HVO-a i članove njihovih obitelji.

Ministar Tomo Medved istaknuo je kako je zakonska izmjena završetak procesa proširenja prava pripadnicima HVO-a započetog 2017. godine. Istaknuo je da su sve institucije spremne za potpunu primjenu novih zakonskih rješenja i zahvalio je nazočnima na dugogodišnjem partnerstvu i suradnji te učinjenim naporima da se pronađu rješenja za izazove s kojima se suočavaju branitelji HVO-a i članovi njihovih obitelji.

Zamjenik ravnatelja HZMO-a Ivo Bulaja istaknuo je da je HZMO spreman za provedbu Zakona te da je održana edukacija djelatnika područnih službi. Predstavnici Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine i HVO-a izrazili su zadovoljstvo održanim sastankom, novim Zakonom te partnerskim i prijateljskim odnosom koji traje od početka mandata ministra Tome Medveda.

Naime, kako su objasnili iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, novom izmjenom omogućeno je pripadnicima HVO-a, državljanima RH, koji su pravomoćnim rješenjem nadležnog tijela u BiH stekli status ratnog vojnog invalida na temelju bolesti ili ozljede od pete do desete skupine, ostvarivanje i prava na invalidsku mirovinu ako im nadležno tijelo vještačenja u RH utvrdi gubitak radne sposobnosti.

Ponovni postupak

Naime, člankom 29. novoga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji izmijenjen je članak 142., stavak 2., tako da su brisane riječi "od I. do IV. skupine". Tom izmjenom, naime, omogućeno je pripadnicima borbenog sektora HVO-a, državljanima Hrvatske, koji su pravomoćnim rješenjem nadležnog tijela u BiH stekli status ratnog vojnog invalida na temelju bolesti ili ozljede od V. do X. skupine, ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu. Tu se radi o osobama koje bi trebale dobiti mjesečni iznos osobne invalidnine invalida od 4 do 29 posto.

Uz to, izmjenama zakona dodani su i pripadnici HVO-a koji su već ostvarili invalidsku mirovinu prema ugovoru između RH i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH, koji su bili pripadnici HVO-a, kao i novim korisnicima invalidske mirovine koji su to pravo ostvarili prema ovome članku.

Njima se omogućuje određivanje novog iznosa mirovine ako kod njih zbog pogoršanja zdravstvenog stanja nastane promjena u postocima uzroka koji su uvjetovali djelomični ili potpuni gubitak radne sposobnosti s pravom na invalidsku mirovinu ili ako kod korisnika invalidske mirovine zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti nastane potpuni gubitak radne sposobnosti zbog istih uzroka.

Nova mirovina, odnosno ponovno određivanje mirovine, ostvaruje se na zahtjev stranke uz ponovno vještačenje radne sposobnosti. Ako je to slučaj, pokreće se upravni postupak na temelju zahtjeva za priznanje prava/određivanje invalidske mirovine pripadnicima HVO-a primjenom zakona, uz koji Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje treba obvezno dati i suglasnost za provjeru podataka u Bosni i Hercegovini.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?