Novi iskoraci bolnice u Novoj Biloj

Investicija “teška” oko 2 milijuna maraka najveća je u zdravstvu SB županije

02.07.2017.
u 14:50

Prošle godine, 15. rujna, u Hrvatskoj bolnici “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj priređena je svečanost. Tog dana su i službeno počeli radovi na izgradnji šeste lamele bolničkog zdanja, a uz članove Odbora za gradnju, na čelu s predsjednikom Nikolom Grubešićem, ministrom zdravstva u Vladi Srednjobosanske županije, prisutni su bili i članovi Upravnog vijeća bolnice, predstavnici konzorcija tvrtki koje su na javnom natječaju dobile ovaj zahtjevni posao, na čelu s ravnateljem viteške tvrtke Ukras Igorom Šakićem, te tvrtke Lerdić arhitekta d. o. o iz Travnika na čelu s ravnateljem Josipom Lerdićem.

Stručni kadrovi

Prisutni su bili i županijski dužnosnici, ministrica Katica Čerkez i predsjednik županijske Skupštine Josip Kvasina, državna ministrica obrane Marina Pendeš i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara. Iz Republike Hrvatske početku radova na izgradnji šeste lamele prisutni su bili, Žana Ćorić savjetnica u Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske i dr. Denis Kovačić pomoćnik ministra zdravstva u Vladi RH. Na žalost, nakon objave ove informacije moglo se pročitati u nekim medijima kako je riječ o predizbornim igrama, nevjerica u izgradnju šeste lamele s novim prostornim i stručno-medicinskim iskorakom ove ugledne zdravstvene ustanove. No, “nevjernici” nisu bili u pravu u što smo se uvjerili ovih dana posjetom bolnici u Novoj Biloj, razgovorom s ravnateljem primarijusom dr. Velimirom Valjanom. “Radovi na šestoj lameli idu zacrtanom dinamikom i ne bude li nekih ozbiljnih i nepredvidivih problema, a nema razloga da ih bude, ovaj za nas i za građane cijele središnje Bosne, važni novi veliki iskorak, šesta lamela s važnim novim suvremenim sadržajima, u punoj funkciji bit će već na samom početku 2018.”, kazao nam je ravnatelj Valjan i naglasio kako je investicija “teška” oko 2 milijuna KM i najveća je u javnom zdravstvu SBŽ-a u proteklih nekoliko godina. Ovu investiciju financira, uglavnom, Vlada Hrvatske i s završetkom radova koji se očekuju do kraja godine, bit će izmirene i sve obveze prema izvođačima radova tvrtkama iz Viteza, Novog Travnika i Travnika. Ravnatelj Valjan kazao je kako će novoizgrađena lamela imati 1250 metara četvornih korisnog prostora gdje će biti smještena transfuziologija, trenutačno u neuvjetnom podrumskom prostoru te citologija i patologija. “Za transfuziologiju i cistologiju imamo stručne kadrove, a do kraja godine kada će na novoizgrađenoj lameli biti završeni vanjski i unutarnji radovi imat ćemo odgovarajući stručni kadar i za patologiju”, kazao je dr. Valjan, navodeći kako će ova bolnička lamela imati dodatnih 25 polivalentnih bolničkih ležaja koji će biti korišteni i za pacijente kirurgije koja je trenutačno skučenog ležajnog prostora, a bit će uposleno i 30 novih djelatnika, uglavnom medicinske struke srednje, više i visoke te manji broj pomoćnog osoblja.

Radovi na bolnici

Bolnica u Novoj Biloj trenutačno ima 185 uposlenih djelatnika od čega 47 liječnika različitih specijalnosti. “Za sada je to optimalan broj, trenutačno kada su kadrovi u pitanju, naša bolnica je u dobroj poziciji, redovno stipendiramo studente, mlade liječnike šaljemo na specijalizacije, pratimo migracije medicinskih kadrova iz pojedinih medicinskih ustanova, kako bi moguće probleme po tim pitanjima preduhitrili”. Prim. Valjan navodi kako su na zgradi bolnice u protekle tri godine urađeni mnogi zahvati. Sanirano je u potpunosti krovište, urađeni su i brojni drugi manji zahvati, a što je najvažnije i financijski bilo najzahtjevnije, pri kraju je projekt energetske učinkovitosti čemu je prethodila zamjena postrojenja za grijanje na loživo ulje čišćim i energetski daleko učinkovitijim i jeftinijom peletima. “Ove važne zahvate uradili smo uz veliku pomoć Vlade Srednjobosanske županije, a uz veliku ulogu ministra zdravstva Nikole Grubešića i uz financijsku podršku Ministarstva zdravstva FBiH. Samo na tim radovima i zahvatima (zamjena stolarije, sustava grijanja, izolacije…) godišnje uštedimo 100.000 KM. A završetkom šeste lamele i stavljanjem u funkciju potpuno završenog projekta energetske učinkovitosti, što će biti okončano do početka ovogodišnje sezone grijanja, mogu reći naša bolnica “će biti kao nova”, uz osmjeh kaže dr. Valjan. Podsjeća na, bez ikakvog valjanog argumenta, u startu iskazanu nevjericu u gradnju, izgradnju i stavljanje u funkciju šeste bolničke lamele do kraja ove godine. “Naravno, prognoze “dušebrižnika” su se izjalovile, nažalost od tada pa do danas kada ste vi iz Večernjeg lista došli vidjeti što se radi, što se uradilo, od njih nikoga nije bilo. A u protivnom, da su kojim slučajem “pogodili”, došli bi svi i tko zna kakve bi informacije bile plasirane. Ovako, kada sve ide i funkcionira njih nema. Jer, zdrava i dobra informacija u ovom “ludom vremenu” nije dobra, nije potrebna, pa se tako potvrđuje i podatak da je kod nas u medijima odnos dobrih i loših informacija 1:12. Pa zar je sve tako crno? A uz ugodan razgovor s uvijek spremnim ravnateljem Valjanom tražili smo provjeru informacije kako iz svih krajeva BiH dolaze pacijenti u Hrvatsku bolnicu “Dr. fra Mato Nikolić” radi određenih medicinskih usluga. Kojih?, pitamo dr. Valjana. “Istina je, na naš ponos, a ni toga nema u medijima. Imamo vrhunsku opremu i vrhunske kadrove, rekao bih da smo zaista među rijetkim u BiH gdje se vrlo uspješno radi endoskopska retrogradna holangio pankreatografija, te endoskopske i laparoskopske procedure. Nažalost, nemamo dovoljno kapaciteta za prijem brojnih pacijenata iz cijele BiH koji traže našu uslugu i pomoć, pa su, ponekad nužna i duža čekanja na prijem. Ali nikoga ne odbijamo”, kaže prima. dr. Velimir Valjan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije