Zvizdić – Mogherini

Iskoristiti pozitivan reformski trenutak za ubrzanje europskog puta BiH

zvizdic
10.05.2016.
u 15:21

Zvizdić je rekao da je članstvo u EU glavni vanjskopolitički prioritet i strateški cilj BiH koji je ujedno i pokretačka snaga za mnoge pozitivne društvene i političke promjene u BiH

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić razgovarao je danas u Strazburu s visokom predstavnicom Europske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Europske komisije Federicom Mogherini o europskom putu Bosne i Hercegovine.

Zvizdić je rekao da je članstvo u EU glavni vanjskopolitički prioritet i strateški cilj BiH koji je ujedno i pokretačka snaga za mnoge pozitivne društvene i političke promjene u našoj zemlji.

Istaknuo je da je Vijeće ministara BiH, zajedno s entitetskim vladama, formuliralo set mjera u srpnju prošle godine, Reformsku agendu 2015.-2018., čijom implementacijom se Bosna i Hercegovina funkcionalno približava EU. Dodao je kako je Vijeće ministara BiH za samo nekoliko mjeseci već ispunilo polovinu planiranih mjera iz Reformske agende. 

Naglasio je da je upravo na temelju tih snažnih reformskih iskoraka BiH u veljači ove godine predala aplikaciju za članstvo u EU i istaknuo da je jako važno za BiH, kao i za regiju, da se taj pozitivni trenutak iskoristi i napredak u procesu euroatlantskih integracija nastavi.

Visoka predstavnica Mogherini je pohvalila dosadašnji napredak BiH na europskom putu i naglasila da je sad pravo vrijeme da se ispoštuju prethodni dogovori vezani za adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i o mehanizmu koordinacije.

Zvizdić se zahvalio na podršci i pomoći Bosni i Hercegovini u procesu europskih integracija i izrazio uvjerenje da će se ta podrška nastaviti u kontekstu stjecanja statusa kandidata do kraja 2017.godine, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije