SARAJEVO

Islamskoj zajednici i roditeljima smeta što djeca ne idu u školu na Božić

škola
Foto: Pixsell
27.12.2013.
u 09:21

Iz Rijaseta tvrde da su proteklih dana primili pritužbe više roditelja učenika sarajevskih osnovnih škola da neki prosvjetni radnici traže od bošnjačke djece da pripremaju božićne sadržaje koji su izrazito vjerske

Ove godine sarajevske osnovne i srednje škole po prvi put nisu organizirale nastavu na katolički Božić. Odlukom koju je ranije ove godine donio županijski ministar obrazovanja Damir Marjanović određeno je da na katolički i pravoslavni Božić te Uskrs škole neće raditi, kao što ne rade ni za Bajram. Ta odluka je u srijedu na Božić i realizirana, ali nije sve prošlo bez problema i otpora. Rijaset Islamske zajednice BiH tvrdi da se osnovci bošnjačke nacionalnosti u nekim školama “prisiljavaju” na obilježavanje tog dana.

Iz Rijaseta tvrde da su proteklih dana primili pritužbe više roditelja učenika sarajevskih osnovnih škola da neki prosvjetni radnici traže od bošnjačke djece da pripremaju božićne sadržaje koji su izrazito vjerske, u ovom slučaju katoličke prirode, te kako se to događa u razredima u kojima gotovo da i nema učenika katolika. Iz Islamske zajednice ističu da to za njih predstavlja “narušavanje prava na slobodu vjere” i od vlasti očekuju reakciju u svezi toga. U BiH nikada nije donesen zakon kojim bi se reguliralo obilježavanje vjerskih blagdana pa se to pitanje uglavnom rješava na nižim razinama vlasti, a po pravilu se neradno obilježavaju praznici sukladno tradiciji naroda koji je u većini u nekom dijelu zemlje. Tako u Sarajevu škole nisu radile isključivo na Ramazanski i Kurban-bajram, a nerijetko se događalo da se ovi praznici spajaju s vikendom, što je rezultiralo svojevrsnim mini raspustom za svu djecu, bez obzira na to jesu li muslimani ili ne. S druge strane, djeci drugih vjera se omogućavalo da ne dolaze na nastavu za vrijeme njihovih blagdana. Pokušaj da se barem u obrazovnim institucijama u glavnom gradu izjednači odnos prema vjerskim blagdanima tri najveće religijske zajednice u BiH, sada je problematiziran.

Usto, i ove godine su se pojavila sporenja oko prisustva Djeda Mraza i podjele novogodišnjih paketića u gradskim vrtićima. Neki su roditelji izrekom bili protiv te tradicije, tvrdeći da ona nije svojstvena muslimanima. Na kraju je Djed Mraz posjetio samo vrtiće u kojima su roditelji to podržavali. U cijelu priču uklopili su se i nepoznati autori koji su na više lokacija u gradu postavili plakate s tekstom “Nova godina i Djeda Mraz su kršćanski praznici”. Većina plakata je brzo uklonjena, a stavovi građana ponovno su podijeljeni o ovoj temi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije