posjet Bruxellesu

Ivanić: Ako BiH ostane izolirana, još više dolaze do izražaja tri suprotstavljena koncepta

21.06.2017.
u 15:51

Izaslanstvo BiH, predvođeno predsjedateljem Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, razgovaralo je danas u Bruxellesu s Skupinom prijatelja BiH u Europskom parlamentu, koje su informirali o unutarnjoj političkoj situaciji u BiH i stanju u regiji. 

U izaslanstvu je, osim Ivanića, i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Ivanić je u obraćanju europskim parlamentarcima rekao da je zadovoljan činjenicom da je Europska unija po prvi put ozbiljno opredijeljena za BiH i da to više nije samo formalna priča.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH naglasio je da je BiH potrebna Europa, budući da nije dobro da smo izolirani.

”U slučaju da BiH ostane izolirana, tada još više dolaze do izražaja tri suprotstavljena koncepta. U tom slučaju, takva, izolirana BiH ne bi bila atraktivna ni investitorima”, rekao je Ivanić.

On je objasnio da BiH mora raditi na promjeni imidža i da je bilo kakav napredak nemoguć bez ispunjavanja temeljnog preduvjeta - spremnosti na kompromis.

Ivanić je također rekao i da je aktualni saziv Predsjedništva BiH i na tom, ali i na drugim poljima mogao da uradi mnogo više. Ivanić je naglasio da su u narednom razdoblju moguće dvije krupne i pozitivne stvari – stjecanje statusa kandidata BiH za EU i aktivacija Akcijskog plana za članstvo (MAP), ali bez razgovora o članstvu u NATO-u.

Obzirom na činjenicu da u vezi s tim pitanjem ne postoji suglasnost unutar BiH, predsjedatelj Predsjedništva BiH je rekao da će se tim poslom baviti neke druge generacije političara.

Govoreći o situaciji u regiji, predsjedatelj Predsjedništva BiH rekao je da ozračje u cjelini nije zadovoljavajuće. 

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić informirao je europske parlamentarce o aktivnostima izvršne vlasti na polju europskih i integracija u NATO, naglasivši da je iza nas najuspješnija godina u radu BiH na europskom polju. 

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Mladen Ivanić razgovarao je danas i s izvjestiteljem Europskog parlamenta za BiH Cristianom Dan Predom. Ivanić informirao je Dan Predu o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i pripremama odgovora na Upitnik Europske komisije.

Sugovornici su izrazili nadu da će, na obostrano zadovoljstvo, BiH ubrzati europski put, s posebnim naglaskom na postupak stjecanja statusa kandidata. Ivanić nastavlja radni posjet Bruxellesu. Za večeras je planiran sastanak s predsjednikom Europske narodne partije Josephom Daulom.

Ivanić sutra sudjeluje na proširenom samitu Europske narodne stranke. Tijekom dana Ivanić će se sastati s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Federicom Mogherini, predsjednikom Vijeća Europske unije Donaldom Tuskom, ministrom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Didierom Reyndersom, a na marginama samita planiran je susret s europskim povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom i predsjednikom Europskog parlamenta Antoniom Tajanijem.

Sugovornici su izrazili nadu da će, na obostrano zadovoljstvo, BiH ubrzati europski put, s posebnim naglaskom na postupak stjecanja statusa kandidata. Ivanić nastavlja radni posjet Bruxellesu, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije