Cvijanović:

Ivanićevim prijedlogom se ne riješava ništa

Željka Cvijanović
29.02.2016.
u 18:34

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni kako je "svakako pohvalno što se član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić bar na trenutak probudio iz zimskog sna kada je riječ o mehanizmu koordinacije, ali njegovim prijedlogom se ne rješava apsolutno ništa".

Cvijanovićeva je istakla da su "rješenja iz odluke iz 2013. godine u tolikoj mjeri izmijenjena na štetu Srpske da jedna rečenica o kojoj govori gospodin Ivanić predstavlja najobičniju vulgarizaciju pitanja mehanizma koordinacije i njegovog značaja kako za dalje kretanje BiH na njenom europskom putu, tako i za očuvanje pozicije i nadležnosti institucija Republike Srpske u ovom procesu".

"U trenutnom problemu u vezi sa mehanizmom koordinacije smo se i našli jer su ljudi iz Republike Srpske koji sjede u Savjetu ministara, prateći isključivo impuls svojih sarajevskih partnera, glasali za ovakva rješenja, umjesto da su se konzultirali sa institucijama Republike Srpske", rekla je Cvijanovićeva na pitanje Srne da prokomentira Ivanićevu izjavu kako će predložiti dopunu mehanizma koordinacije jednom rečenicom, kojom bi bilo precizirano da predviđeni konsenzus prisutnih prilikom odlučivanja u tijelima sistema koordinacije uvijek podrazumijeva obaveznu suglasnost entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH.

"Sada nam se isti ti pokušavaju predstaviti kao nekakvi zaštitnici interesa i pozicije Republike Srpske, što je, u najmanju ruku, licemjerno. Valjda je gospodin Ivanić konačno došao do dokumenta kojeg je Vlada Republike Srpske uputila institucijama BiH, a u kojem su sadržani brojni komentari i sugestije na sramna rješenja koja su njegovi politički saborci u Savjetu ministara podržali. Ukoliko jeste, umjesto vrijeđanja inteligencije ljudima u institucijama Republike Srpske, ali i njene šire javnosti, mogao je vidjeti kako su negativne implikacije odluke Savjeta ministara, koju su podržale njegove kolege, dalekosežnije od onoga koliko može dobaciti jedna njegova suvišna rečenica", naglasila je premijerka Srpske.


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije