INTERVJU: Đuro Topić, načelnik općine Orašje

Ivo Gregurević zaslužuje priznanje Općine Orašje za promicanje svoje sredine

26.08.2016.
u 10:00

Posavina zna živjeti kulturne vrijednosti jer već više od dva desetljeća početkom rujna postane utočište umjetnika koji baš u posavskoj ravnici vide inspiraciju i drugi dom kojemu se iznova vraćaju, uvijek u sve većem broju. Najveća kulturna manifestacija Posavine, pa i regije, Dani hrvatskoga filma, od 3. rujna Orašje pretvara u kulturnu prijestolnicu u kojoj se održava filmski festival. Godine su se nanizale, a festival je izrastao u događaj koji se ne propušta ako ste u svijetu filmske industrije. Posavci će tako ponovno, 22. godinu zaredom, imati privilegiju pogledati najnovija filmska ostvarenja iz jednogodišnje produkcije u RH pa su s pravom Orašje nazvali i “malom Pulom”, jer filmovi nakon pulskog festivala stižu u Orašje. O svemu tome u intervjuu za Večernji list govori domaćin festivalske fešte, oraški načelnik Đuro Topić.

Koji je recept uspješnosti dobrog domaćina, jer se festivalu gosti iznova vraćaju, i to u pravilu u sve većem broju?

- To su valjda prirodna posavska druželjubivost, otvorenost i širokogrudost, kao što je široka ova naša posavska ravnica. Festival, uz to, nije natjecateljskog karaktera jer je prioritet svih gostiju, glumaca i filmaša, elite hrvatskog glumišta, druženje s Posavcima.Sve je začinjeno posavskim delicijama, tamburicama, etno štihom posavskoga podneblja, a ako se tome doda i naša zaljubljenost u film i veliko poštovanje prema našem Ivi Gregureviću, festival mora uspjeti. Festival, zapravo njegovi počeci, veže se uz njegovo održavanje čak i uz zvuke granata u Orašju. Uspjeli smo ga održati čak i u vrijeme poplava 2014. kada mu je moto bio “Ni poplava nam ne može ništa”, pa vjerujem da ćemo i ove godine biti na visini zadatka odličnog domaćina.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?