Jednostavna za pripremu

Izbjegavajte ove greške pri kuhanju tjestenine, bit će savršena svaki put

18.12.2021.
u 15:49

Budući da je jednostavna za pripremu, brzo zasiti, a obožavaju je i djeca, tjestenina je u mnogim kuhinjama neizostavna kao prilog ili kao cjeloviti obrok. Ipak, čini se da većina ljudi u pripremi ponavlja iste greške.

Prema kulinarskom portalu Taste.com, ovo su najčešće pogreške pa obratite pažnju na njih ako želite da i doma tjestenina bude kao iz talijanskog restorana…

Nemojte je prekuhati

Trebala bi biti ‘blago čvrsta’ i lako se žvakati te posvuda imati ujednačenu boje. Zato ju provjerite minutu prije nego istekne preporučeno vrijeme kuhanja, a nikad nemojte to vrijeme prekoračiti da ne postane kašasta.

Pazite na omjer tjestenine i vode

Tjestenini dok se kuha treba puno prostora za širenje pa vam treba veća posuda ili lonac, a u njemu se neće ni lijepiti u kipućoj vodi. Također, trebali biste ju redovito miješati.

Nemojte dodavati maslinovo ulje u vodu

Iako je zdravo i dobro u mnogim jelima, nemojte tjestenini dok se kuha dodavati maslinovo ulje. Slijepit će je i na njoj stvoriti sloj koji sprečava da se umaci sjedine s tijestom.

Nemojte baciti vodu

Obavezno posolite vodu za tjesteninu čim proključa, a dodavanje malo vode od tjestenine u umake pomaže da se razrijedi ako je potrebno. Također, pojačava okus bez dodavanja soli.

Nemojte je ispirati

Isprat ćete okus tjestenine, a izgubit ćete i dio škroba koji pomaže u vezivanju umaka s tjesteninom.

Izaberite pravi umak

Špageti dobro idu uz bolognese, a slažu se i s kremastim umacima. Kratka tjestenina u obliku cijevi najbolje se slaže s umacima od povrća.

Nemojte pretjerivati ​​s umakom

Pokušajte da tjestenina bude ‘premazana’ umakom, a ne da se utapa u njemu: Ocijeđenu tjesteninu stavite u veliku tavu, a zatim polako dodajte i umak.

Carbonaru kuhajte na nižoj temperaturi

Jeste li ikada napravili carbonaru koja podsjeća na kajganu? To se događa kad je temperatura na kojoj se kuha previsoka.

Nemojte prekuhati tjesteninu za pečenje

Skuhajte tjesteninu do pola, samo nekoliko minuta. Nastavit će se kuhati u pećnici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije