Istražili smo kakvo je stanje na bankarskom tržištu u BiH

Izbjegnut veći rast kamata, žitelji BiH zaštićeni od udara na džepove

banka, kredit
Foto: Ilustracija
07.08.2023.
u 09:52

Informacije koje je Večernji list dobio pokazuju kako su izbjegnuti scenariji nekog značajnijeg podizanja kamatnih stopa na kredite s promjenjivom kamatnom stopom, a građani, odnosno korisnici kredita zaštićeni su od vanjskih rizika.

Zahvaljujući adekvatnim i pravodobnim potezima entitetskih i državnih institucija, a koji su za cilj imali bolje upravljanje rizicima, izbjegnuti su prijenosi negativnih učinaka s vanjskih tržišta u pogledu kamatnih stopa na kredite, a informacije koje je Večernji list dobio pokazuju kako su izbjegnuti scenariji nekog značajnijeg podizanja kamatnih stopa na kredite s promjenjivom kamatnom stopom, a građani, odnosno korisnici kredita zaštićeni su od vanjskih rizika.

Stabilnost

Iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH za Večernji list podsjećaju što se sve događalo na tržištu Europske unije, ističući kako su se tijekom 2022. i u prvoj polovini 2023. dinamično mijenjali uvjeti na financijskim tržištima izvan BiH. U okvirima pooštrenih monetarnih i kreditnih politika, vodeće središnje banke, uključujući i Europsku središnju banku, podizale su razine referentnih kamatnih stopa, a što je imalo za cilj obuzdavanje inflacije i smanjivanje potrošnje u razvijenim ekonomijama. Nove okolnosti na tržištima imale su učinke i na međubankarske kamatne stope u EU koje su korištene kao referentne prilikom ugovaranja dugoročnih kredita i u FBiH. Dio kreditnog portfelja naših banaka je ranije ugovoren i vezan uz referentne stope, najčešće iz skupine euribor. Ukupni rast referentnih kamatnih stopa iz EU premašuje 400 b. p. ili 4% za razdoblje od 12 mjeseci. Prema posljednjim dostupnim podacima zaključno s 28. srpnja 2023., ove referentne stope dosegnule su 3,958% za “šestomjesečni” i 4,111% za “dvanaestomjesečni” euribor. Kada je riječ o BiH, naše tržište i dalje je aktivno te iznimno stabilno. U odnosu na 30. lipnja 2022. i kraj 2022. godine, izvjesno je da će se razine prosječnih kamatnih stopa postupno mijenjati. Iz Agencije navode kako se, zaključno s 31. svibnja 2023. godine, bilježi blagi rast ukupnih prosječnih efektivnih kamatnih stopa na plasmane u 2023. godini, a u odnosu na kraj 2022. godine s 3,59% na 3,66%. Evidentirana je promjena kamatne stope za plasmane fizičkim osobama sa 6,16% na 6,48%, dok se prosječna kamatna stopa za plasmane gospodarstvu blago mijenjala s 2,57% na 2,51%. Kada su u pitanju krediti ugovoreni u prethodnim godinama, a koji su vezani uz promjenjive referentne stope iz EU, banke postupaju u skladu s važećim zakonskim okvirom i odlukama Agencije za bankarstvo. - Uvažavajući trenutačne rizike rasta kamatnih stopa, banke se odlučuju za ponudu “fiksnih” stopa, odustajanje ili odgađanje primjene viših stopa, primjenu uvećane stope do razine koja je, prema odlukama Agencije za bankarstvo, određena kao značajna ili prihvatljiva (do 200 b. p. ili 2%). Samo u specifičnim, manjim dijelovima kreditnog portfelja bilježe se promjene kamatne stope preko razine koja je određena kao značajna (iznad 200 b. p. ili 2%) - objasnili su iz Agencije. Dobra je stvar i što se u 2023. godini ne očekuje promjena opće razine kamatnih stopa u Federaciji BiH, u rasponu ili iznad 200 b. p. ili 2%, što odgovara prognozama i očekivanjima za naše tržište koja su objavljivana u proteklih 12 mjeseci.

Pravodobne odluke

Sve navedeno dobrim je dijelom posljedica dobrog upravljanja rizicima i procjena unutar Agencije za bankarstvo, a što je dovelo do izbjegavanja udara na kućne proračune. Agencija za bankarstvo donijela je niz odluka koje su imale za cilj upravljanje rizicima i izbjegavanje automatskog, naglog ili neopravdanog prijenosa negativnih učinaka na naše tržište. - Učinkovitost dosadašnjeg pristupa potvrđena je na tržištu, što ima izniman značaj za gospodarstvo, građane i banke. Izbjegnuti su poremećaji koji bi potencijalno nastali kao rezultat nekontroliranog prijenosa mjera monetarnih politika iz EU - navode iz Agencije. Dodaju i kako su zadržani iznimno povoljni uvjeti financiranja gospodarstva, što će imati šire učinke na tržište i konkurentnost. Uspostavom domaćeg indeksa troškova financiranja ili referentne stope, bankama će se dati mogućnost za korištenje domaćeg relevantnog indeksa u ugovorima o kreditima s promjenljivom kamatnom stopom. Takav indeks će primjerenije prezentirati domaće tržišne prilike te pomoći kod izbjegavanja udara i prijenosa poremećaja s drugih tržišta, a kakvima smo danas izloženi. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?