Međuresorna radna skupina

Izbora u Mostaru neće biti ni ove godine ne bude li dogovora stranaka do kraja travnja

03.03.2016.
u 09:07

Za razliku od Mostara, predstojeći lokalni izbori održat će se diljem BiH i na njima će se birati novi sastavi gradskih skupština, odnosno općinskih vijeća po nešto izmijenjenim propisima

Lokalni izbori u Mostaru najvjerojatnije se neće održati u listopadu ove godine zajedno s drugim sredinama budući da Međuresornoj radnoj skupini, koja je jučer odlučivala o amandmanima na tekst Izbornog zakona, nisu stigli nikakvi prijedlozi o rješenju ovoga problema, dok su istodobno prihvaćene izmjene koje će onemogućiti izborne manipulacije te učiniti transparentnijim cijeli sustav organizacije i provedbe izbora. Rok za raspisivanje izbora istječe početkom svibnja, odnosno 150 dana od datuma održavanja koji je predviđen za 2. listopada ove godine. 
Zbog odluke Ustavnog suda BiH, koji je prije šest godina osporio odredbe Izbornog zakona, koje se tiču održavanja izbora u Mostaru, izbore u ovome gradu nije moguće organizirati jer bi rezultati bili nelegalni.

Mostar i vlast

Zbog toga građani Mostara nisu sudjelovali na izborima 2012. godine, ukinuto je Gradsko vijeće, a jedina efektivna vlast je ostao gradonačelnik Ljubo Bešlić kojemu su ovlasti, ipak, djelomično ograničene s donošenjem proračuna budući da za to potpis treba staviti načelnik Odjela financija koji je Bošnjak. Usporedno s radom Međuresorne radne skupine, prijedloge oko rješenja mostarskog pitanja iznijelo je više političkih stranaka, gdje se može iščitati dominantni hrvatski ili bošnjački politički stav, a razgovore iza zatvorenih vrata o Mostaru vode i najvažnije političke stranke u ovome gradu - HDZ BiH i SDA, no do sada bez uspjeha. U suštini hrvatska strana traži da Mostar bude što je moguće više uređen kao i druge jedinice lokalne samouprave, no prijedlozi bošnjačkih stranaka vode k jačanju gradskih područja, odnosno općina, snaženju instituta veta, odnosno vitalnog nacionalnog interesa, nacionalnih kvota kojim bi se zaštitili malobrojniji Bošnjaci u Gradskome vijeću. Razlike su tolike da se ne nazire skori dogovor, a lokalni SDA u suštini inzistira samostalno donijeti odluku o ovom pitanju bez mogućnosti da o njemu presudi stranačka središnjica. Ako ne bude dogovora do kraja travnja koji bi bio potvrđen u Parlamentu BiH, Mostar će i u ovoj godini ostati bez izbora. 
Za razliku od Mostara, predstojeći lokalni izbori održat će se diljem BiH i na njima će se birati novi sastavi gradskih skupština, odnosno općinskih vijeća po nešto izmijenjenim propisima. 
Međuresorna radna skupina jučer je razmatrala i prihvatila najveći dio od 30 amandmana koji su usuglašeni unutar ovoga tijela koje je okupilo predstavnike parlamenata, ali i ministarstava te Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Tehničke izmjene

Najveći broj tih izmjena odnosi se na tehničke popravke - kao što su usklađivanje spolne zastupljenosti i sprečavanje izbornog inženjeringa. Za stranačke dužnosnike će vjerojatno biti najvažnija izmjena odredbi koje se tiču drastičnog povećanja postotka za preferencijalno glasovanje. Naime, do sada su koristeći mogućnosti izbornog inženjeringa, stranački dužnosnici usmjeravali svoju mašineriju pa se događalo da su osobe koje su visoko postavljene na listama bile izbacivane prelijevanjem glasova. To je stvaralo i velike napetosti unutar političkih stranaka čiji su dužnosnici počeli voditi kampanje, doslovno svaki za sebe i svoje bliske kolege. 
Međuresorna radna skupina je utvrdila i izmjene zakona koji se tiču jednake spolne zastupljenosti, ne samo na stranačkim listama za izbore, nego i u biračkim odborima, te su naveli da će to rješenje biti na tragu Zakona o jednakosti spolova. Kao novost za sljedeće izbore, koja će pomoći transparentnijem izbornom procesu, jest i odredba po kojoj će stranke morati otvoriti poseban podračun za izbore preko kojega će se obavljati sve financijske transakcije vezane uz izbore, od primanja donacija, do plaćanja svih obveza. Unatoč pokušajima da se u okviru Međuresorne radne skupine otvore i pitanja koja se tiču provedbe presude “Sejdić-Finci”, kojom se otvara i rješavanje pitanje izbora hrvatskih političkih dužnosnika, povećanja izbornoga prava ili, pak, pripadnosti mandata te promjene sadašnjeg modela otvorenih listi, to se nije uspjelo zbog nepostojanja suglasja političkih stranaka o ovim pitanjima. Po svemu sudeći, i ova će pitanja sačekati kako bi se okončali lokalni izbori budući da za to sada nema uvjeta zbog izborne kampanje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije