Član Predsjedništva BiH

Izetbegović i Rousson razgovarali o političkoj situaciji u BiH

18.10.2017.
u 15:45

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović razgovarao je danas s veleposlanikom Republike Francuske u BiH Guillaumeom Roussonom o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na reformske procese i izborno zakonodavstvo.

Izetbegović je upozorio i na destruktivnu i destabilizirajuću politiku vlasti entiteta RS, naglasivši da otvoreni secesionizam, koji zagovara Milorad Dodik, predstavlja rastući problem ne samo za BiH i regiju, nego i za cijelu Europu. 

Izrazio je optimizam da će doći do prihvatljivog rješenja u izmjenama Izbornog zakona koje se odnose na predmet Ljubić, naglasivši da je, uz odluku Ustavnog suda FBiH, potrebno poštovati i članove Ustava FBiH koji se odnose na zastupljenost županija u Domu naroda FBiH.

Izetbegović je obavijestio Roussona o stavu da su neprihvatljive izmjene Izbornog zakonodavstva kojima bi se otežala provedba presude Sejdić-Finci i drugih povezanih presuda, što je zaključak i Vijeća za vanjske poslove EU.

Francuskom veleposlaniku je prenesena i ocjena da su reformski procesi usporeni zbog sebičnih političkih interesa dijela političara, kojima je isključivi interes rezultat na izborima iduće godine, a ne izgradnja zemlje, reforme i put BiH prema EU, koji usporavaju populističkom retorikom i odnosom, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije