oprez

Izgorjeli ste na suncu? Evo što prvo trebate napraviti

Profimedia
24.07.2019.
u 19:00

Ako ste se ipak oglušili na brojna upozorenja stručnjaka da treba izbjegavati izlaganje sunčevim zrakama u periodu između 10 i 16 sati, što je rezultiralo crvenilom kože i neugodnim peckanjem, evo nekoliko rješenja. 

Koža koja je uslijed pretjeranog izlaganja suncu postala crvena i boli na dodir nije samo estetski problem jer opekline od sunca mogu dovesti do onog najgoreg, raka kože, piše Tportal.hr. 

Ozbiljnija opeklina može uzrokovati naticanje i plikove, a čak je moguće da osjećate simptome slične gripi - temperaturu, mučninu, glavobolju i slabost.

Oštećenja kože uzrokovana su ultraljubičastim sunčevim zrakama UVA i UVB, a one su glavni krivci za crvenilo. Opekline na koži događaju se kada provodite previše vremena na suncu i ne koristite adekvatnu zaštitu, a uvelike ovise i o tipu kože te intenzitetu UV zračenja.

Osobe svijetle puti podložnije su opeklinama od onih tamnije puti, a stručnjaci upozoravaju kako su posebno osjetljiva djeca koju nikako ne treba izlagati suncu kad je ono najjače, dakle između 10 i 16 sati.

Ako ste ipak izgorjeli, prvo što možete učiniti jest otići do ljekarne i kupiti umirujuće gelove i slične proizvode ili iskušati neke od pripravaka u kućnoj radinosti, a osobito je učinkovit gel na bazi aloe vere koja će vrlo brzo rashladiti i umiriti kožu.

Ukoliko ste imali sreće i opekli samo manju površinu kože na tijelu, odmah na nju stavite led omotan u pamučnu tkaninu. U suprotnom ćete se morati tuširati hladnom vodom. Može pomoći i hladna kupka u koju možete staviti zobene pahuljice. Opustite se pola sata, a zob će regenerirati kožu. Prije kupke možete probati s otopinom jednakog udjela maslinovog ulja i octa. Namažite kožu i ostavite sat vremena.

Možete isprobati i dobro poznati domaći lijek za opekline - jogurt. Pažljivo ga nanesite na zahvaćene dijelove kože i držite nekoliko minuta, a potom isperite. Može vam pomoći i zeleni čaj ili čaj od kamilice, pa stavite obloge na kožu kako bi se smanjilo crvenilo.

Ono što svakako trebate izbjegavati je nanošenje masnih preparata poput krema. Oni će dodatno zagrijavati oštećenu kožu i činit će se kao da se stanje opekline pogoršalo. Takve kreme će zatvoriti pore, a opeklina će brže proći ako koža može 'slobodno disati'.

I savjet za kraj: dok se koža ne oporavi izbjegavajte sunce i pijte dovoljno tekućine, a izbjegavajte i kaloričnu, masnu ili začinjenu hranu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije