Državni tajnik ministarstva branitelja RH

Janović: HVO dao golemi doprinos u okončanju rata u BiH i Hrvatskoj

11.04.2023.
u 18:31

"Tendencije da se minimizira uloga HVO-a apsolutno su pogrešne i neprihvatljive s povijesnog stajališta", rekao je Janović

Državni tajnik u ministarstvu hrvatskih branitelja u RH Špiro Janović izjavio je u utorak u Mostaru na središnjoj proslavi utemeljenja da je Hrvatsko vijeće obrane (HVO) dalo izniman doprinos okončanju rata u BiH i Hrvatskoj i zato su neprihvatljivi pokušaji minimiziranja njegove uloge.  

"HVO je dao golemi doprinos, ne samo na razrješenju rata u Bosni i Hercegovini, nego i u Domovinskome ratu. Tendencije da se minimizira uloga HVO-a apsolutno su pogrešne i neprihvatljive s povijesnog stajališta", rekao je državni tajnik Janović u izjavi za medije. 

U utorak je u Mostaru obilježena 31. godišnjica utemeljenja Hrvatskoga vijeća obrane te 18. godišnjica postojanja Prve gardijske pješačke pukovnije Oružanih snaga BiH koja baštini tradiciju HVO-a. 

Zajedno sa snagama Hrvatske vojske, HVO je kao dio Hrvatskih snaga sudjelovao u nizu oslobodilačkih operacija koje su rezultirale oslobađanjem jugozapadnog dijela Bosne i dovele srpske snage u Krajini u okruženje, a što je okrunjeno operacijom Olujom. U zapadnoj Bosni nastavljene su zajedničke operacije u drugom dijelu 1995., a Hrvatske snage su došle pred samu Banja Luku. Te vojničke pobjede prisilile su srpsku stranu da sjedne za pregovarački stol nakon čega je potpisan Daytonski mirovni sporazum kojim je okončan rat u toj zemlji. 

Državni tajnik Janović izrazio je očekivanje da će BiH napredovati prema članstvu u EU i NATO-u najavljujući spremnost Hrvatske da pomogne u tim integracijama. 

"To je nešto što nema alternative. Hrvatska apsolutno podržava sve ono dobro što BiH radi i mi smo tu da svojim znanjem i iskustvom te svim drugim resursima budemo na pomoći Bosni i Hercegovini", dodao je. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?