Naručujete li?

Je li dostava hrane na kućnu adresu sigurna opcija u vrijeme pandemije?

30.01.2021.
u 15:39

S obzirom na to da su restorani još uvijek zatvoreni, mnogi su se okrenuli drugoj opciji, a to je dostava hrane. No, je li dostava hrane doista sigurno rješenje u vrijeme pandemije koronavirusa?

Covid-19 je bolest dišnog sustava i uglavnom se širi putem kapljica koje se izlučuju kroz nos i usta zaražene osobe, a koje potom mogu udahnuti osobe koje su u blizini. Malo je dokaza koji ukazuju da su se osobe zarazile putem predmeta nakon što na njima završe kapljice.

Prema tome, malo je vjerojatno da će se osoba zaraziti koronavirusom putem pakiranja ili ambalaže hrane. No, nakon što vam dostavljač donese hranu, svakako se preporučuje da nakon preuzimanja hrane najprije operete ruke i tek potom krenete jesti.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ima nekoliko savjeta koji pomažu da se zaštitite od zaraze u ovakvim situacijama.

Ograničite kontakt

Poželjno je ograničiti kontakt s dostavljačem što je više moguće. Ako možete, narudžbu platite online putem. Uz to, pokušajte zatražiti dostavu bez osobnog kontakta kad god je to moguće. Možete zatražiti da vam dostavljač ostavi paket ispred vrata, pogotovo ako ste narudžbu platili online. Tako ćete izbjeći izravni kontakt s dostavljačem.

Ako takva opcija nije moguća, prilikom preuzimanja hrane nosite masku i držite distancu od dva metra.

Pranje ruku i dezinfekcija
Nakon preuzimanja hrane, temeljito operite ruke vodom i sapunom ili koristite dezinfekcijsko sredstvo ako u tom trenutku ne možete oprati ruke. Preporučuje se korištenje dezinfekcijskog sredstva koje sadrži najmanje 60% alkohola, savjetuje CDC.

Odlazak u trgovinu

Ako imate bilo kakve simptome koronavirusa poput kašlja, vrućice ili nedostatak zraka ne biste trebali odlaziti u trgovinu. Umjesto toga, naručite namirnice online putem. Brojne trgovine imale su opciju online kupovine i prije pandemije, a sada je to svakako poželjnija opcija kako biste izbjegavali gužve.

Kad odlazite u trgovinu potrebno je poduzeti određene mjere zaštite. Nošenje maski je obvezno u trgovinama, a uz to biste trebali održavati i fizičku distancu. Poželjno je da u trgovinu odlazite u vrijeme kada su manje gužve, primjerice rano ujutro.

Kolica za kupnju poželjno je dezinficirati, a možete koristiti dezinfekcijske maramice kako biste obrisali one dijelove kolica koje dodirujete rukama. Prilikom kupnje nemojte dodirivati oči, nos ili lice.

Prije ulaska u trgovinu i nakon što obavite kupnju ruke dezinficirajte sa sredstvom koje sadrži 60% alkohola. Nakon što dođete kući operite ruke temeljito vodom i sapunom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije