SLUŠAJTE SVOJE TIJELO

Je li vrijeme za stanku? Poslušajte bitnu poruku vaših vlastitih hormona

04.11.2022.
u 07:57

Poremećaji rada hormona su čest pokazatelj da nešto nije u redu. Takve poruke ne smijemo ignorirati. Kada je vrijeme za posjet liječniku?

Ubrzan način života, stresori i zahtjevna svakodnevnica stavlja naš organizam i njegovu funkcionalnost u drugi plan. Tada, logično, tijelo nam šalje znakove da trebamo stati, da to što radimo nije u redu i nije dugotrajno održivo. Ti znakovi nisu skriveni, već su uočljivi, ako na njih obratimo pažnju. Najvažniji spolni hormoni u žena su estrogen i progesteron, a u muškaraca testosteron. Poremećaj navedenih hormona dovodi do jasnih simptoma koje ne bismo trebali ignorirati. 

Znakovi se mogu pretvoriti u ozbiljne poremećaje 

Pretjerano lučenje ženskih spolnih hormona može dovesti do neredovitog menstrualnog ciklusa, a s druge strane, može biti i okidač za obilna, neredovita, pa čak i iznenadna krvarenja. Govorimo li o trudnicama, takav poremećaj može imati štetnu funkciju i za plod, održavanje trudnoće, te poteškoće prilikom dojenja. Prvi simptom poremećaja ženskih hormona mogu biti akne, koje se često uzimaju zdravo za gotovo. Pojačano znojenje, ali i pretjerana dlakavost u žena može biti simptom prekomjerne količine muškog spolnog hormona – testosterona u krvi.


Kod muškaraca, umanjeno lučenje testosterona može dovesti do mineralizacije kostiju, smanjen libido, te razne probleme u vidu seksualnih tegoba (disfunkcija ili slično). Također, može doći i do gubitka tjelesne mase, a u prisutnosti prekomjernog ženskog spolnog hormona u muškom organizmu, može doći do ozbiljnih problema poput tumora testisa. 

Na koje simptome je potrebno reagirati 

Ako sumnjate na hormonalni poremećaj izazvan disbalansom spolnih hormona, obratite pažnju na sljedeće simptome: 

ZA ŽENE: 

- Izostanak menstrualnog ciklusa 
- Prerani ulazak u menopauzu 
- Suhoća kože, noktiju i kose 
- Smanjena seksualna želja 
- Učestale i nagle izmjene raspoloženja 

ZA MUŠKARCE: 

- Neredovite jutarnje erekcije ili njihov dugotrajan potpuni izostanak 
- Smanjen rast kose 
- Poteškoće s koncentracijom 
- Gubitak koštane i mišićne mase 
- Povećana tkiva dojki 

Poznajući znakove upozorenja, važno je spoznati što i muškarci i žene podjednako mogu učiniti u svom životu kako bi hormonalne probleme mogli izbjeći. Hormonalne poremećaje u svakodnevnom životu uglavnom često mogu izazvati: 

- Pretjerani unos kofeina 
- Konzumacija alkoholnih pića 
- Duhanski proizvodi 
- Poremećaji rada štitne žlijezde 
- Poremećaji prehrane 
- Loš ili nedostatan san 
- Loše prehrambene navike 

Drugim riječima, ako osjetite da u vašem organizmu nešto s hormonima nije u redu – znat ćete to vrlo dobro. Tada je potrebno pokušati urediti životne navike i preuzeti zdrav način života kao redovitu rutinu. To uključuje aktivnost, unos dovoljno nutritivne i zdrave hrane, dovoljno sna, te izbjegavanje stresora. Zapamtite jednostavnu rečenicu: hormonalni disbalans zahtijeva životni balans. 

Potražite pomoć na vrijeme 

Ako mislite da svoj život vodite relativno uredno, no i dalje imate simptome poput umora, pojačane dlakavosti (u žena), neredovit menstrualni ciklus, ili pak kao muškarac osjećate probleme s prostatom, umor, te manjak seksualne želje – važno je obratiti se liječniku. Ne vjerujte zabludama da će takvi simptomi proći sami od sebe. 

Ako ste ovim tekstom pronašli simptome koji prate vašu svakodnevnicu, bilo bi dobro obaviti analizu spolnih hormona. Takve analize uglavnom se rade preko krvnih pretraga, koje će ustanoviti je li dostatna ili nedostatna razina potrebnih hormona, te će se sukladno nalazima preporučiti eventualno dalje liječenje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?