Tragedija

Još jedan dječak stradao nakon što je na njega pao okvir gola

golnaigralistu_nnn_bih_20112015
21.11.2015.
u 06:00

U banjolučkom Kliničkom centru preminuo je 12-godišnji Marko Milijević, učenik šestog razreda, nakon što je na njega pao okvir gola

Prošlog mjeseca veliki broj građana okupio se ispred OŠ "Skender Kulenović" u sarajevskom naselju Dobrinja, na mjestu na kojem je 4. listopada smrtno stradao 12-ogodišnji dječak Salih Pačariz, a u znak prosvjeda, pozivajući nadležne da se angažiraju na utvrđivanju odgovornosti u povodu ovog nemilog događaja, piše Večernji list BiH. Sudionici skupa odali su počast Salihu Pačarizu koji je izgubio život igrajući se nakon što je na njega pala konstrukcija gola na igralištu. Na skupu je tada sudjelovala i Salihova majka koja nije imala snage obratiti se okupljenim građanima. Ipak, organizatori su pročitali poruku obitelji. U pismu su pozvali nadležne institucije da ispitaju i sankcioniraju odgovorne, te da se sva igrališta osiguraju ili stave izvan funkcije kako se nikad ni jednom djetetu ne bi ponovila sudbina ovog dječaka. Nažalost, samo mjesec i pol poslije dogodila se nova tragedija s istim ishodom.

I Marko je kao i Salih imao tek 12 godina. Godine 2008., pa i 2012. također su smrtno stradali 12-godišnjaci. Stanje s opremom na igralištima u BiH je alarmantno.

Agencija za nadzor nad tržištem BiH ispitala je 115 dječjih igrališta, a od toga je čak na 103 oprema neispravna i ne ispunjava propisane sigurnosne zahtjeve. Nažalost, te statistike ponovno su dovele do tragičnog događaja u BiH. U banjolučkom Kliničkom centru preminuo je 12-godišnji Marko Milijević, učenik šestog razreda Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Donjim Vijačanima kod Prnjavora.

Pomagao i nastavnik

Smrt je prouzročila nesreća koja se dogodila u poslijepodnevnim satima kada se dječak nakon završetka nastave igrao s prijateljima na igralištu pokraj škole. U trenutku igre okvir metalnog gola pao mu je na glavu i nanio teške ozljede. Dječaku su odmah u pomoć priskočili šokirani učenici i nastavnik Slavoljub Kozarević koji se nalazio u blizini mjesta nesreće. Prevezen je odmah do prnjavorske bolnice u nesvjesnom stanju. Odmah iz Prnjavora prebačen je u banjolučki Klinički centar. Nažalost, dječaku Marku Milijeviću iz Donjih Vijačana nije bilo spasa. O ovakvoj tragediji pričalo se i početkom listopada ove godine kada je smrtno stradao, također 12-godišnji dječak, Salih Pačariz u Dobrinji.

U Sarajevu su tada održani prosvjedi zbog smrti dječaka, a cilj je bio da to bude posljednje dijete koje je smrtno stradalo od posljedica ovakvih nesreća u parkovima i školama. Nažalost, ponovilo se, i to samo mjesec i pol dana kasnije. Onda je reagirala i Nevladina organizacija "Naša djeca", te je istaknuto kako parkovi nisu sigurni niti su to mjesta na kojima se djeca mogu igrati bezbrižno. Nažalost, to bi se moglo odnositi i na neka školska igrališta, a ovo kod Prnjavora je samo jedno u nizu.

Nesreće sa smrtnim ishodom

- Općina je dužna osigurati sigurne uvjete za djecu, istaknuto je onda iz te organizacije. U slučaju smrti Marka Milijevića škola se oglasila priopćenjem da je dječak preminuo, no sada se postavlja pitanje tko će snositi odgovornost za ovakvu nesreću ili će se nastaviti praksa da se svi i u ovakvim stravičnim slučajevima provlače bez odgovornosti. Naime, u posljednjih je nekoliko godina oko desetero djece smrtno stradalo u igri pokraj golova, a broj onih koji su se izvukli samo s ozljedama nije poznat.

Najveći problem je što se okviri golova ne fiksiraju, a u pojedinim mjestima su i dotrajali, škole ih ne mijenjaju i zato se događaju tragedije. Postoje i sigurnosne norme uređenja igrališta, ali one se, očito, ne poštuju. Agencija za nadzor tržišta još je nakon pogibije dječaka u Dobrinji od prije mjesec i pol dana najavila utvrđivanje stanja na sportskim igralištima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije