Počela ribolovna sezona na revirima na Savi kojima gospodari UR Šaran Orašje

Joso i na pragu 90. strastveni ribolovac: Najljepše je kad se štap zaljulja

storyeditor/2024-03-06/ribici03_nak_bih_050324.jpg
07.03.2024.
u 17:56

S prvim danom ožujka započela je ribolovna sezona na revirima kojima gospodari Udruga ribolovaca Šaran Orašje, a na otvorenju se na svim revirima okupilo više od 200 ribolovaca članova i prijatelja udruge, piše Večernji list BiH.

"Radio" šaran

Nakon gotovo četiri mjeseca stanke, članovi udruge puni želje za ribolovom, nestrpljivo su čekali otvorenje sezone, a ovaj put poslužilo ih je iznimno lijepo vrijeme. Samo na oraškoj Ciglani više od 40 ribolovaca s prvim satima od ponoći zabacilo je udice željno očekujući prvi ulov. Već do prije podneva na reviru Ciglana izlovili su oko 50 šarana težine do 4 kg, koji se mogu nositi kući, dok se veći komadi moraju vratiti u vodu, doznali smo od ribočuvara Ilje Miličića iz Ugljare, koji je aktivni član UR Šaran Orašje više od 35 godina.

- Obišao sam sve pozicije na Ciglani i kroz razgovor s ribarima svi ističu kako su puni želje za ribolovom. Sve su to zaljubljenici u ovaj sport i s velikom željom su čekali da konačno iziđu u prirodu i uživaju. Za komade iznad 10 kg na reviru vrijedi pravilo "ulovi i pusti" jer tamo bude dobrih kapitalaca težine iznad 20 kg - objasnio je Miličić. Ribolovna sezona nije mogla početi bez strastvenog ribolovca Jose Kosića - Ćose, natjecatelja u duši, koji ima i svoju ekipu CT Omega. U udruzi je zadužen za upis članova i prikupljanje članarine, a do početka sezone je, kaže, upisano 265 članova i smatra kako će ova ribolovna sezona po pitanju članstva biti najuspješnija.

– Iza nas su duga četiri mjeseca stanke koju smo iskoristili za pripremu logistike. To je igra bez granica, ali u ribolovu treba znati uživati. Pribora nikada dosta, sve je poskupjelo, ali bolje dati u ribolov nego na liječenje - poručio je Joso Kosić te istaknuo kako je svako natjecanje novi izazov, a njegov najveći ulov je šaran od 22 kg, kojeg je upecao na reviru "Ulovi i pusti".

Svoje udice na početku sezone zabacio je i najstariji počasni član udruge i veliki ljubitelj ribolova, 87-godišnji Joso Knežević Cole iz Ugljare, koji ima najviše staža u ribolovu. Od njega mlađi članovi puno mogu naučiti o mamcima, opremi, ponašanju ribe u odnosu na vremenske uvjete i o drugim temama s kojima se susreću.

– Više od 50 godina ljubitelj sam ribolova, a u početku sam imao drveni štap i dva konca s udicama, a kad se pojavio bambus, olakšao mi je zabacivanje. Pecao sam na Savi, Ciglani i na Placu kad su bile rupe iz kojih su mještani vadili šljunak. Moj najveći ulov su dva soma od 5 i 7 kg koje sam upecao na Ciglani i Savi. Nije mi toliko stalo do ulova ribe, nego više volim izići među ljude i družiti se kraj vode, a lijepo je i kada se zakači riba pa štap zaljulja - ističe 87-godišnji djed Joso i u šali kaže kako je ljubav prema ribolovu uspio prenijeti na starijeg sina Marka, dok mlađi Ilija, kaže, više voli gotovu i prženu u tavi. Sve dok ima snage i dok ga, kaže, noge drže, a sinovi hoće dovoziti, ostat će uz ribolov, poručuje djed Joso.

Ribolovci iz okružja

Da su reviri oraške udruge bogati ribom i pogodni za pecanje, potvrđuje i zanimanje ribolovaca iz okružja. Među brojnima na Ciglani susreli smo ekipu iz Banovića, članove SRD Klen. Prvi put su na ovoj vodi, a došli su na preporuku prijatelja koji više godina dolaze i kažu - nimalo ne žale.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?