Rasprava o popisu prolongirana

Jukić: Odluku sam donio neovisno o politici

31.05.2016.
u 07:00

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH dao je Vijeću ministara rok od 10 dana da dostavi informaciju o odluci o usvajanju jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013. godine. Tada će biti i nastavljena posebna sjednica Zastupničkog doma koja je počela jučer.

Iscurili podaci

Održavanje sjednice tražili su zastupnici SNSD-a nezadovoljni odlukom o objavi rezultata popisa koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić. Zastupnici ove stranke jučer su se obrušili na Jukića optužujući ga da je prekršio zakon i tvrdeći kako je izvršavao nalog svoje stranke HDZ-a BiH.

Međutim, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Borjana Krišto, koja je i visoka dužnosnica HDZ-a, odlučno je odbacila ovakve ocjene. Potvrdila je kako je Jukić član stranke, ali da je odluku o objavi rezultata popisa donio isključivo po zakonu i temeljem odgovornosti. 
-Prva ja, a ni predsjednik HDZ-a BiH nismo znali kada je direktor Agencije za statistiku BiH donio odluku. To je tvrdnja nekih i nitko nije znao za trenutak kada je Jukić donio odluku, kazala je Krišto. 
Objasnila je kako nikakav zakonski rok za objavu rezultata popisa nije prekršen s obzirom na to da on istječe 1. srpnja. I sam Jukić, koji je nazočio jučerašnjem zasjedanju Zastupničkog doma, negirao je optužbe iz SNSD-a. 
-Ne, ja nisam prekršio zakon. Odluka je u potpunosti donesena u skladu sa zakonima. Jedan od standarda kojih se moramo držati je da budemo neovisni o politici. Ja sam postupio kako mi je zakon nalagao. To je moj odgovor na sve optužbe, kazao je Jukić, podsjećajući parlamentarce da je odluku donio sukladno preporukama IMO tima kao referentnog čimbenika. 
Što se tiče navodnih rezultata popisa koji su procurili u javnost, on je kazao kako nitko od tri statističke institucije nije rekao ništa o podacima. 
-To govore neki drugi ljudi i ja to neću komentirati. Ako je netko došao u posjed ovih podataka i onda ih objavio, to treba istražiti. Apsolutno podržavam da se to istraži, kazao je Jukić najavljujući objavu rezultata popisa u zakonskom roku.

Prijedlog SDP-a nije prošao

Komentirajući zahtjev Zastupničkog doma, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je novinarima da Generalno tajništvo Vijeća ministara nije prije sjednice dobilo zahtjev za dostavljanje informacije koja je trebala biti razmatrana.

Dodao je kako, po Zakonu o popisu, Vijeće ministara nema nikakve nadležnosti o tom pitanju, ali da će udovoljiti zahtjevu Zastupničkog doma.

Oporbeni SDP pokušao je u dnevni red jučerašnjeg zasjedanja uvrstiti i razmatranje obveze preuzete posljednjim pismom namjere za aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Međutim, prijedlog predsjedatelja Kluba zastupnika SDP-a Saše Magazinovića nije dobio dovoljan broj glasova zastupnika da bude stavljen na dnevni red.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije