posjet Kraljevini Norveškoj

Jusić: Svi u BiH jedinstveni i odlučni u osudi i borbi protiv terorizma

Sead Jusić
23.11.2016.
u 11:33

Zamjenik ministra obrane BiH Sead Jusić i zamjenik ministra obrane Kraljevine Norveške Øystein Bø, razgovarali su u utorak 22.11.2016. godine u Oslu (Norveška) o procesu euroatlantskih integracija u BiH, sigurnosnim prijetnjama i izazovima, jačanju integriteta u institucijama obrane, te unaprjeđenju i prioritetima bilateralne obrambene suradnje dviju zemalja u 2017.godini.

Kraljevina Norveška je važan partner Ministarstvu obrane BiH u procesu pristupanja NATO-u i dostizanju NATO standarda, te je u tom smislu zamjenik Jusić zahvalio zamjeniku ministra obrane Kraljevine Norveške Øystein Bøu za podršku, posebno istakavši značaj podrške u projektima „Upravljanje personalom“ „Prevencija seksualnog nasilja u ratnim sukobima“, „Procjena mentalnog zdravlja i traumatski stres“, projektu „Izgradnja integriteta“, regionalnom projektu „Balkanske medicinske snage“, te na ukupnoj podršci koja se pruža Centru za mirovne operacije za podršku miru (PSOTC), te obavještajno-sigurnosnom sektoru institucija obrane.

Razgovaralo se i o aktivnostima na aktivaciji MAP-a za Bosnu i Hercegovinu, pri čemu je zamjenik Jusić izrazio očekivanje ispunjavanja uvjeta za prijem u MAP, istaknuvši da je učinjen značajan napredak u knjiženju perspektivne vojne imovine i usuglašavanju dokumenta Pregled obrane. Tijekom razgovora razmijenjena su mišljenja i o regionalnim sigurnosnim prijetnjama, pri čemu je zamjenik Jusić naglasio da su svi u BiH jedinstveni i odlučni u osudi i borbi protiv terorizma bez obzira na političku i etničku pripadnost, te da se kontinuirano radi na unaprijeđenju međunarodne sigurnosne suradnje koja je bitan preduvjet za efikasnu borbu protiv međunarodnog terorizma.

Zamjenik ministra obrane Kraljevine Norveške Øystein Bø je dao punu podršku Ministarstvu obrane BiH za realizaciju svih aktivnosti koje Bosnu i Hercegovinu približavaju euroatlantskim integracijama, te naglasio opredjeljenje Ministarstva obrane Kraljevine Norveške da pruža potrebnu podršku, posebno u oblasti bilateralne suradnje kroz projekte koji će se raealizirati u narednom razdoblju. 

Sastanku u Ministarstvu obrane Norveške prethodio je sastanak u Ministarstvu vanjskih poslova Norveške, gdje je domaćin bh. izaslanstvu bio gospodin Håkon Blankenborg, a prvog dana posjeta Kraljevini Norveškoj, 21.11.2016. godine, izaslanstvo MO i OS BiH posjetilo je i Veleposlanstvo BiH u Kraljevini Norveškoj, gdje je tijekom susreta veleposlanik BiH u Norveškoj NJ.E. Emir Poljo informirao zamjenika Jusića o aktivnostima Veleposlanika o bilateralnim odnosima između BiH i Norveške, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?