objavljena 3D karta BiH

Kako nadmorska visina utječe na podrijetlo, smjer i tok triju glavnih rijeka u BiH

22.02.2024.
u 07:28

Na platformi LinkedIN je objavljena 3D karta BiH koja prikazuje njezin riječni sustav. Ova karta pokazuje kako nadmorska visina zemlje utječe na podrijetlo, smjer i tok njezinih triju glavnih unutarnjih rijeka - Bosne, Neretve i Vrbasa. Svaka rijeka ima različitu boju i širinu, ovisno o slivu kojem pripada i veličini.

- Možda se pitate kako sam napravio ovu kartu. Koristio sam HydroSHEDS, globalnu hidrološku bazu podataka koja pruža podatke o visini i rijekama visoke rezolucije za cijeli svijet. Slijedio sam jednostavan, ali učinkovit proces koji je uključivao preuzimanje, obradu i vizualizaciju podataka uz pomoć različitih alata i tehnika - navodi na platformi LinkedIN Miloš Popović koji je izradio kartu, objavili su mediji. BiH je nadaleko poznata po svojim čistim i netaknutim vodama. U visokim planinama rijeke izviru i hrane se planinskim potocima, a potom urezuju sebi put kroz kanjone prema jugu. Sve bh. rijeke pripadaju crnomorskom i jadranskom slivu.

Većina velikih rijeka u BiH ulijeva se u Savu, najveću pritoku rijeke Dunav, koja teče granicom između BiH i Hrvatske i ulijeva se u Crno more, dok je Neretva jedina rijeka koja se ulijeva u Jadransko more. U BiH su evidentirane 262 manje ili veće rijeke, pa se stoga za BiH s pravom može reći da je zemlja rijeka, prenose mediji objavu ove zanimljive karte. Inače, rijeke u BiH su pod stalnom opasnosti od uništavanja radi brojnih projekata.

Ekološki stručnjaci smatraju da će delta Neretve od plodne Kalifornije, kako je nazivaju, postati pustinja bez bilo kakvih perspektiva za poljoprivrednu proizvodnju, od koje živi nekoliko desetaka tisuća stanovnika ovih područja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?