SADA ZNATE

Kako usputni seks utječe na život mladih? Evo što kaže istraživanje

25.10.2019.
u 21:45

Istraživanje se bavilo emocionalnim stanjima osoba koje imaju usputni seks u odnosu na one u vezi.

Istraživanje sveučilišta u Minnesoti pokazalo je da mladi koji imaju usputni seks nisu u lošijem emocionalnom stanju od onih koji seks imaju u stabilnoj vezi, piše The Frisky. U istraživanju je sudjelovalo 1311 mladih osoba u dobi između 18 i 24 godine. Ovim je istraživanjem razbijeno konvencionalno shvaćanje da su usputni seks i prijateljstvo s povlasticama nešto što je loše i što nam može naštetiti, a to je ono što se djecu uči desetljećima. 

Usputni seks može biti štetan samo ako dvoje ljudi ima različita očekivanja i jedno od njih razvije osjećaje iako to nije bio prvotni dogovor. Što se tiče fizičke štete, naravno da postoji veliki rizik za spolne bolesti i trudnoću ako skačete iz kreveta u krevet i stalno mijenjate partnere. 

Mentalitet da se seksualno ponašanje treba strogo kontrolirati, posebno u mladih djevojaka, učvrstio je konvencionalna vjerovanja da je apstinencija jedino dobro rješenje kako nitko ne bi ostalo psihički povrijeđen. Usputni seks štetan je samo kad je stigmatiziran, a zapravo je riječ o uživanju u vlastitom i tuđem tijelu i učenju onoga što nam najbolje odgovara kao seksualnom biću. 

Marla Eisenberg, jedna od istraživačica, rekla je da se nada da će ovo istraživanje utjecati na školski kurikulum i da će se škole fokusirati na prave opasnosti poput nasilja u vezama i neželjenim trudnoćama, a ne govoriti o tome da je usputni seks loš za mentalno zdravlje mladih.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije