skok cijena širom BiH

Stanarine postaju nepodnošljive: Za garsonjeru morate izdvojiti 500 KM

stanovanje
Ilustracija
16.09.2023.
u 14:10

Studenti u cijeloj BiH, nerijetko, traže stanove od 50-ak kvadrata koje dijele s cimerima, budući da je tako lakše podnositi troškove. Međutim, cijene najma takvih stanova kreću se od 400 do 500 KM.

S početkom rujna u svim većim gradovima dolazi do pritiska na tržište nekretnina za najam. Tako su se brojni studenti koji nisu ostvarili pravo na studentski dom u potrazi za krovom nad glavom uoči početka ove akademske godine našli u problemima.

No, nisu jedini, budući da je sve više bračnih parova, osobito mladih, koji ne mogu priuštiti stambene kredite i kupiti stan čije su cijene abnormalno visoke, pa su prisiljeni na podstanarstvo.

Iako je ponuda nešto bolja u odnosu na nekretnine koje se prodaju, ipak, stanova za dugoročan najam sve je manje na tržištu.

Veći broj iznajmljivača se opredijelio na dnevni najam, odnosno „stan na dan“, a oni koji traže podstanare na duži period imaju nove cijene, koje su u odnosu na prošlu godinu porasle od pet do 10 posto, piše Avaz.

- Već duže vrijeme suprug i ja tražimo stan za nas i sina. Cijene su, iskreno, grozne. Ako se radi o pristojno namještenim, dvosobnim stanovima, stanarina je, najmanje, 600-700 KM. To nam se ne isplati, jer moramo plaćati režije, a grijanje je najčešće na struju - kazala je jedna Mostarka.

Studenti u cijeloj BiH, nerijetko, traže stanove od 50-ak kvadrata koje dijele s cimerima, budući da je tako lakše podnositi troškove. Međutim, cijene najma takvih stanova kreću se od 400 do 500 KM.

Unatoč poskupljenjima, agenti za nekretnine kažu kako se radi o blagom skoku cijena. Ističu da je to neusporedivo s cijenama stanova za prodaju koje su, zapravo, „eksplodirale“.

- U odnosu na prodaju, gdje je došlo do enormnog skoka i koji ne prati, zasigurno, naš standard, to poskupljenje je gotovo zanemarivo. Primjerice, kada se radi o Sarajevu, stan u centru grada, na Grbavici, u prosjeku se kreće između 500 i 600 KM. Jasno, postoji i onaj znatno skuplji najam, ali tu je, usljed manjka otražnje, došlo do snižavanja cijena - kazao je Adin Jašar iz agencije „Prostor“.

- 500 KM iznosi stanarina za garsonijeru u većim gradovima u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije