ODŽAK Nizak vodostaj Save otkriva riječno dno s još neistraženim eksplozivnim sredstvima

Kod Novog Grada olupina potonulog ratnog broda

08.08.2015.
u 08:20

Rijeka Sava otkriva u svojim dubinama ratne ostatke iz Drugoga svjetskog rata

Prošle godine je poplava donijela nikad upamćeno plavljene rijeke Bosne uz posavsko područje kojemu uvijek prijeti rijeka Sava. Ove godine ponovno ekstremno vrijeme jer su temperature dosezale blizu 40 stupnjeva. Nizak vodostaj rijeke Save otkriva u svojim dubinama neispričane priče potopljenog ratnog broda čak iz 2. svjetskog rata koji je prevozio opasan teret granata i bombi. Potopljen je kod Odžaka, Novog Grada. Njegovu olupinu s opasnim teretom sve je protekle godine rijeka skrivala.

U svojem niskom vodostaju Sava postaje opasna upravo zbog neistraženih eksplozivnih naprava, kakva je lokacija kod Novog Grada jer razasuti opasni projektili raznih kalibara prijetnja su plovnom toku, ribarima, radoznalim osobama i svima koji rade i žive uz rijeku. Prije dvije godine na području općine Odžak započele su akcije razminiranja tog broda. Misija je rezultat potpisanog memoranduma o suradnji dviju država - BiH i Češke, iz koje je u Posavinu ponovno stigao posebno obučeni tim deminera policajaca. Nalazi i snimci iz ove godine pokazuju da je došlo do pomjeranja olupine broda zbog prošlogodišnjih poplava od čega su ostali praktično samo veliki komadi čelika i velike količine granata.

- To je bila jedna velika željezna grdosija na dnu. Zahvaljujući sredstvima češke vlade, iz razvojnog projekta osigurana su sredstva za njihove timove, a Federalna uprava dala je ljude da rade s njima, tako da je uspostavljena odlična suradnja. Mi smo od 2013. počeli s operacijama na Savi s kolegama iz Češke, specijalnom postrojbom za ronjenje i podvodne operacije. Suradnja je odlična, a rezultati vidljivi. Prošlogodišnje poplave su prekinule ovaj projekt, a ovogodišnji vodostaj i novi sporazum omogućili su nastavak razminiranja, istaknuo je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite za vrijeme obilaska terena lokacije deminera kod Novog Grada.

- S poplavama je nastao veliki problem pomjeranja minskih polja i NUS-a. Nalazili smo na zgradama na drugom katu u Maglaju bombe i granate koje je voda donijela možda iz Sarajeva. Opasni teret koji je bio razasut oko olupine ratnoga broda zbog poplava i pomjerenja terena korita rijeke mogao je krenuti nizvodno, upozorava Solak, stoga je od važnosti operacija koja se trenutačno izvodi u općini Odžak. Mi ćemo, također, u sklopu misije izviđanja s kolegama svakako ići na izviđanje bombe koja je bila prije poplava u Brčkom kako bi vidjeli nalazi li se tamo i dalje, kako bi napravili projekt i za njeno uklanjanje, zaključuje Solak. Olupina ratnog broda iz 2. svjetskog rata koji su u to doba savezničke snage bombardirale i potopile, nalazi se na lokaciji Novog Grada kod Odžaka.

Nalazi i snimci iz ove godine pokazuju da je zbog poplava došlo do potpune promjene tla i pomjeranja olupine broda te je dodatna opasnost od razasute količine granata nizvodno Savom. Razminiranje korita rijeke Save u blizini gdje je njemački ratni broj pogođen obavlja 11 deminera-ronilaca i četiri pirotehničara za rad na suhom, kojima pomažu demineri Federalne uprave Civilne zaštite.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije