Ministar vanjskih poslova BiH i lider NiP-a

Konaković: Prema informacijama kojima raspolažemo, EU će otvoriti pregovore s BiH

Elmedin Konaković
Fena
30.08.2023.
u 21:14

"Za našu zemlju to će biti veliki pomak, za građane nove prilike, veće plaće, nova radna mjesta. Za mlade ljude šansa da budućnost grade u svojoj domovini", naveo je Konaković.

Ministar vanjskih poslova BiH i lider NiP-a Elmedin Konaković je kazao da prema informacijama kojim raspolaže, Europska unija bi mogla otvoriti pregovore sa BiH.

- Dom naroda Parlamenta BiH danas je usvojio pet zakona koji su jako važni na putu ka EU. Zakone je ranije usvojio Zastupnički dom Parlamenta BiH. Usvajanjem zakona napravljen je najveći iskorak na putu prema EU. Očekujemo da se u izvješću o BiH zabilježi veliki napredak naše zemlje i da čelnici EU shvate da je krajnje vrijeme za otvaranje pregovora. Informacije kojim raspolažemo govore da će takva odluka biti donesena. Za našu zemlju to će biti veliki pomak, za građane nove prilike, veće plaće, nova radna mjesta. Za mlade ljude šansa da budućnost grade u svojoj domovini", naveo je Konaković.

"Sve to vrijedi svakog pritiska, laži i napada kroz koji smo prošli. Dokazali smo da se razgovorima i dijalogom procesi mogu pomjerati naprijed, a od samog početka smo znali što hoćemo. Ako smo i glasove izgubili, nije važno. Da smo izlazili sa sastanaka, napuštali sjednice, ispaljivali populističke izjave, ovih zakona ne bi bilo. Bila bi to još jedna priča o propuštenim prilikama naše zemlje. Mi bi skupili jeftine političke bodove, bio bi poneki ekstra glas, a naša domovina ostala zarobljena u raljama populizma i radikalizma", rekao je Konaković, prenosi Avaz.

"Ove smo zakone čekali od 2019. godine formalno, a i prije uvjeta koje smo dobili iz EU u 14 prioriteta bili su obveza. Prethodne vlasti imale su druge prioritete", naglasio je ministar vanjskih poslova BiH i lider NiP-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?