UN u BiH

Koordiniran pristup međusektorskom odgovoru na COVID-19 u BiH

20.06.2020.
u 20:51

Na samom početku krize, Ujedinjeni narodi u BiH su se odmah angažirale na različitim razinama kako bi se omogućili koordinirani napori podrške vlastima u BiH u borbi protiv pandemije

Tim Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini predstavlja vizualni prikaz ključnih aktivnosti poduzetih tijekom prvog odgovora na Covid-19 pandemiju, s velikom zahvalnošću svim partnerima u BiH koji su omogućili brzu podršku kroz stručne agencije UN-a na terenu. Aktivnosti su provedene u razdoblju ožujak –svibanj 2020.

Zdravstvena kriza izazvana Covid-19 virusom se, u proteklih nekoliko mjeseci, pretvorila u krizu bez presedana u suvremenom svijetu, destabilizirajući ekonomije, lokalne zajednice i s utjecajem na živote milijardi ljudi širom svijeta. S takvim posljedicama, traži međusektorski, sveobuhvatni i inkluzivni odgovor i akcije usmjerene ka oporavku.

Na samom početku krize, Ujedinjeni narodi u BiH su se odmah angažirale na različitim razinama kako bi se omogućili koordinirani napori podrške vlastima u BiH u borbi protiv pandemije, pomoći zdravstvenim sustavima, ekonomiji, obrazovanju, i naporima da se nitko ne zapostavi niti zaboravi u ovim izazovnim vremenima.

Početni mjeseci odgovora na pandemiju su, na ovaj ili onaj način, utjecali na svakoga od nas, što je zahtjevalo brzu i ciljanu akciju. Tijekom prvih 60 dana odgovora na Covid-19 (ožujak – svibanj), Ujedinjeni narodi u BiH su se fokusirale na:

• Direktnu podršku zdravstvenim sustavima i prvoj crti odgovora na pandemiju
• Podršku najranjivijim kategorijama
• Brze analize potreba i akcija
• Društvene medije i komunikaciju o rizicima
• Ne zapostavljanje niti jedne osobe i rad u prihvatnim centrima za izbjeglice, migrante i tražitelje azila
• Suradnju sa partnerima i projektnim korisnicima

 

Vizuelni prikazi se mogu pronaći i ovdje.

- Zadovoljstvo mi je što možemo pokazati dio akcija kojima su UN dale svoje prilog odgovoru na COVID-19 u Bosni i Hercegovini, u partnerstvu i solidarnosti s vlastima i našim partnerima. Na samom početku ove krize, cijeli UN tim je brzom akcijom preusmjerio svoje napore i ekspertizu kako bi se osiguralo da značajna podrška stigne do onih kojima je ona najpotrebnija i koji su u ovoj situaciji najranjiviji. Međutim, ozbiljne drušvene i ekonomske posljedice nam pokazuju da još mnogo toga preostaje da se uradi. Stoga smo razvili prvu fazu sveobuhvatnog plana za socio-ekonomski oporavak, prilagođenog stvarnom stanju i potrebama u Bosni i Hercegovini, i s fokusom na izgradnju inkluzivnih, održivih i pravednijih ekonomija i društava”, rekla je Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH.

Sve ovo ne bi bilo moguće bez svih partnera UN u BiH, uključujući vlasti u BiH na svim razinama, Europsku uniju, AICS, GEF, USAID, vlade Francuske, Kine, Njemačke, Norveške, Švedske, Švicarske, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i
novih partnerstava koja se uspostavljaju svakoga dana.

Za informacije o programima, aktivnostima, donatorima ili partnerima različitih UN agencija, pogledajte web-stranicu relevantne UN agencije ili nas kontaktirajte (rco.ba@un.org).

Za detaljniji pregled UN-ovog koordiniranog odgovora na Covid-19 i tekuću listu tematskih resursa, posjetite: https://bosniaherzegovina.un.org/en/37920-coordinated-response-coronavirus

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije