BILA JE TO 2016.

Korak naprijed, dva natrag

Open Days in Strasbourg
31.12.2016.
u 07:00

Korak naprijed, dva natrag - tako se Bosna i Hercegovina kretala u protekloj godini. Taman kad smo mislili da se stvari ubrzano kreću naprijed dogodi se neka “situacija” koja nas sve zajedno vrati u krizne situacije, blokade, opstrukcije, uzajamne optužbe, nepovjerenje... Drugim riječima, u ambijent na kakav smo, nažalost, navikli proteklih dvadesetak godina, piše Večernji list BiH.

Kontroverze, uhićenja...

Godina je počela ipak optimistično i pozitivno. Uz mnogo negodovanja unutar zemlje, tadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović predao je zahtjev za dobivanje kandidacijskog statusa BiH u EU. Pesimizam je i nakon toga dominirao na europskom putu, ali je ipak stiglo “zeleno svjetlo”, a potom i upitnik Europske komisije. Stoga je za europski put BiH 2016. godina, ipak, bila pozitivna.

Pamtit ćemo 2016. godinu i po nekoliko prilično osjetljivijih političkih procesa. Dva događaja, objava rezultata popisa stanovništva iz 2013. godine i referendum o Danu Republike Srpske, pokazali su kako je lako destabilizirati daytonsku BiH. Politička, pa i nacionalna svađa, nastupila je oko oba događaja i potpuno zasjenila neke alarmantne podatke, poput onog o drastičnom smanjenju broja stanovnika u BiH. I referendum i rezultati popisa iskorišteni su kao materijal za predizbornu kampanju. Ponovno su, umjesto lokalnih tema, kakve se očekuju na lokalnim izborima, dominirale nacionalne političke teme. Osim incidenta u Stocu, izbori su prošli mirno. Nažalost, ostat će upamćeni kao jedni na kojima građani Mostara nisu mogli izraziti svoju političku volju i birati predstavnike u vlasti. Napretka nije bilo ni glede provedbe drugih presuda, kao što je ona “Sejdić i Finci”. Nema jamstva da će drugačije biti i s onom Ustavnog suda kojom je djelomično prihvaćena apelacija Bože Ljubića vezana uz način izbora izaslanika u federalni Dom naroda. Ako ništa drugo, ova presuda trebala bi biti poticaj da se krene u reformu izbornog zakonodavstva koja je najvažnija Hrvatima.

Turbulentna je 2016. godina bila i za bosanskohercegovačko pravosuđe koje pokazuje brojne slabosti. Svjedočili smo uhićenjima, optužnicama, procesima…

Najviše potresa izazvalo je uhićenje Fahrudina Radončića, što je bilo veliko iskušenje i za stabilnost vladajuće koalicije na svim razinama. Čelnik SBB-a izdržao je ovu osobnu dramu i nije donio odluku o povlačenju iz vlasti pa danas ipak imamo koliko-toliko stabilnu Vladu Federacije.

Hrvate je uznemirilo uhićenje ratnih časnika HVO-a iz Bosanske Posavine, a Sarajevo je najviše zaokupilo uhićenje bivšeg ministra i SDP-ova dužnosnika Damira Hadžića te bivšeg ministra unutarnjih poslova Alije Delimustafića. I kraj godine bio je u tom svjetlu jer su podignute optužnice za ratne zločine protiv Dragana Vikića i Jusufa Pušine. Haaška presuda Radovanu Karadžiću, ipak, pravosudni je događaj broj jedan.

Dobra vijest je što BiH bilježi kakav-takav ekonomski oporavak. Završena je izgradnja TE Stanari, počela izgradnja HE Vranduk, otvoren je tunel Karaula, a očekuje se i zamah u cestogradnji. Veliko je pitanje koliko su i jesu li uopće u tome zaslužni “arapski investitori”, odnosno oni koji masovno kupuju zemljište i nekretnine u BiH. Srbi i Hrvati otvoreno se pribojavaju da se iza svega krije politički plan promjene demografske strukture BiH. Ispostavilo se da u cijeloj priči ima mjesta i za kriminalne istrage. Tko će ih voditi, još se ne zna jer je mjesto glavnog državnog tužitelja trenutačno prazno. Čelna pozicija u Sudu BiH više nije, ali je izbor novog predsjednika izazvao ogromne prosvjede bošnjačke politike.

Uspješna sportska 2016.

Uz sve ovo, u 2016. godini bilo je mjesta i za kulturu i umjetnost. BiH je postala zemlja festivala jer se, uz Sarajevo Film Festival, etabliralo još nekoliko regionalno značajnih filmskih manifestacija, od Neuma, preko Širokog Brijega i Mostara, do Tuzle i Orašja. Sportski uspjesi u ovoj godini bili su rezervirani za Hercegovinu. Rukometaši Ljubuškog, nogometaši Zrinjskog, rukometašice Gruda, Čilić i Dodig, imaju razloga biti zadovoljni sportskom 2016. godinom. Za sve nas nova šansa, prilika za popravni dolazi s novom, 2017. godinom. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije