društvene mreže

Korištenje Facebooka mjesečno će se plaćati 26 KM, a TikToka 9,30?

aplikacija
14.10.2023.
u 20:00

Najzastupljenija društvena mreža među bh. građanima je Facebook i na toj platformi aktivan profil ima oko 73 posto stanovnika, dok je drugi u nizu Instagram

Najnovije najave iz tvrtke Meta mogle bi se reflektirati na kućne proračune čak 80 posto stanovnika BiH, koliko ih, prema podacima istraživanja o medijskim navikama odraslih Vijeća Europe i Regulatorne agencije za komunikacije BiH, koristi društvene mreže, piše Večernji list BiH.

Neki već dobili obavijest

Naime, prema pisanju portala Zimo, ponovno su se pojavile glasine da bi najpopularnije društvene mreže za koji mjesec mogle početi naplaćivati mjesečnu pretplatu. O tome se nedavno govorilo za Metine aplikacije Facebook i Instagram. Tako bi, prema Reutersu, Meta naplaćivala oko 20 maraka mjesečno za verziju Facebooka ili Instagrama na računalima te dodatnih 12 maraka za dodatni povezani račun. Isti podaci pokazuju kako bi za korištenje društvenih mreža na mobilnim telefonima korisnici trebali izdvojiti veća sredstva. Tako bi pretplata za korištenje Facebooka na mobilnim telefonima u tom slučaju iznosila 26 maraka jer bi Meta morala plaćati proviziju za Appleovu i Googleovu trgovinu aplikacijama. Ljubitelji TikToka u ovom slučaju prošli bi jeftinije jer bi pretplata iznosila nešto manje od 10 KM, točnije 9,30 KM. Korisnicima koji ne žele pretplatu korisnički profili neće biti ukinuti, ali neće imati pristup svom sadržaju kao oni koji budu plaćali. Prema pisanju Reutersa, za cijene navedene pretplate korisnici bi dobili pristup verzijama Facebooka i Instagrama na kojima ne bi bilo oglasa. Dio korisnika društvenih mreža već je dobio obavijesti o uvođenju pretplatničkog plana.

Predstavljanje idućih mjeseci

Iz Mete su navodno europske regulatore obavijestili kako se nadaju da će opciju mjesečne pretplate europskim korisnicima predstaviti tijekom sljedećih mjeseci. Inače, prema istraživanju o medijskim navikama odraslih Vijeća Europe i Regulatorne agencije za komunikacije BiH, najzastupljenija društvena mreža među bh. građanima je Facebook i na toj platformi aktivan profil ima oko 73 posto stanovnika, dok je drugi u nizu prema broju korisnika Instagram. Na trećem mjestu nalazi se YouTube s jednim postotkom manje, odnosno tu mrežu koristi 38 posto stanovnika. Podaci pokazuju i da gotovo 80 posto stanovnika BiH koristi barem jednu društvenu mrežu, a na njima dnevno provede oko sat i pol vremena, odnosno ovisno o dobnoj skupini. Istraživanje o medijskim navikama odraslih Vijeća Europe i Regulatorne agencije za komunikacije BiH pokazalo je da učenici i studenti na tjednoj razini na internetu provode oko 30 sati, a umirovljenici 10. Istraživanje je pokazalo da, za razliku od ostalih starosnih kategorija, mladima Facebook nije glavna društvena mreža, nego Instagram. Ranija istraživanja pokazuju da u Europi, od oko 843 milijuna stanovnika, njih oko 674 milijuna koristi internet, a 448 milijuna koristi društvene mreže. Posljednjih godina zabilježen je i rast internetskih korisnika od šest posto.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije