E, DA...

Koristite mikrovalnu pećnicu? Ako pazite na zdravlje, ovo biste trebali znati...

Mikrovalna pećnica
Davor Puklavec/PIXSELL
28.10.2016.
u 11:26

Nekoliko istraživanja provedeno je sa zaključkom da neionizirajuće zračenje u mikrovalnoj može uzrokovati formiranje kancereogenih stanica u krvi. Ipak, to se još uvijek nije dokazalo

U užurbanoj svakodnevici, priprema hrane na brz način mnogima je spasonosno rješenje. 

Mikrovalna pećnica jedan je od omiljenih kućanskih aparata moderne obitelji, ali postoji nekoliko razloga zašto ju ne biste trebali koristiti. Niti kupovati. 

Evo koji su...

Nije dobra za djecu

Neki stručnjaci smatraju da hrana pripremljena u mikrovalnoj pećnici nije dobra za djecu jer se prilikom pripreme namirnica deformiraju molekule hrane, što se smatra lošim za zdravlje djece koja takvu hranu konzumiraju, piše TOI.  To uzrokuje gubitak pamćenja kod djece i snage, navodi se. 

Kancerogenost

Nekoliko istraživanja provedeno je sa zaključkom da neionizirajuće zračenje u mikrovalnoj može uzrokovati formiranje kancerogenih stanica u krvi. Ipak, to se još uvijek nije dokazalo.

Raspad proteina u namirnicama

Pri djelovanju mikrovalova na namirnicu dolazi do većeg stupnja raspadanja proteina u odnosno na konvencionalnu termičku obradu namirnica. Konzumacija takve hrane ima negativan utjecaj na zdravlje pa bi takav način pripreme trebalo izbjegavati. 

Utječe na rad srca

Mikrovalna proizvodi zračenja koja mogu utjecati na otkucaje srca. To može dovesti do problema povezanih s krvnim tlakom kod svih dobnih skupina, piše TOI. 

Isušuje namirnice

Pripremanjem i zagrijavanjem hrane u mikrovalnoj pećnici gube se sokovi iz namirnica pa one postaju suhe i "gumene". 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije