broj zaraženih stalno raste

Korona i dalje uzima živote u BiH, očekuju se nove mjere

ilustracija
18.07.2020.
u 21:28

"Razmatraju se svi mogući scenariji. U slučaju nastavka trenutne epidemiološke situacije Institut će izaći s preporukama u smislu da sve veći broj općina i gradova koji budu obuhvaćeni na taj način, da ima rapidno povećanja broja pozitivnih osoba, definitivno ćemo ići s novim mjerama", kazao je Zeljković

Generalni tajnik UN-a Antonio Guterres oštro je kritizirao najveće svjetske sile zbog toga što ne surađuju na rješavanju koronavirusne krize. Svjetska zdravstvena organizacija predstavila je model, kako su ga nazvali 3 C, - koji pojašnjava nekoliko pravila koja se trebaju primjenjivati u vrijeme korone. A korona i dalje uzima živote u BiH - dvije osobe preminule su u posljednja 24 sata, više od 250 je novozaraženih. Na snazi je stanje epidemije u Federaciji.

Nakon što je Federalno ministarstvo zdravstva proglasilo epidemiju, ministar Vjekoslav Mandić za N1 objašnjava kako to u praksi znači operativnije djelovanje svih onih koji su zaduženi da se bore i uhvate u koštac s ovom pandemijom, a znači i nove izvore financiranja iz Federalnog proračuna. Zdravstveni sustav će izdržati usprkos otežanim uvjetima, vjeruje Mandić.

"Nagli priliv i veliki broj doveo bi do toga da mi u zdravstvu ne možemo sve to opskrbiti i to bi bio kolaps, koji bi uz jednostavne mjere koje mi stalno ponavljamo: držanje socijalne distance i nošenje maske, ne nošenje maske radi modnog detalja na vrh brade na grlu nego preko nosa. To su mjere koje će nas zaštiti od takvog kolapsa", rekao je Mandić. 

Rezultati 318 testova u Sarajevskoj županiji potvrdili su koronavirus kod 84 osobe. Ukupno 1.052 osobe pozitivne su na koronavirus u ovoj županiji informacije su županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Epidemiološka situacija i dalje je nepovoljna zbog povećanja broja pozitivnih na Covid19 poručuju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Glavni problem i dalje je nepoštivanje postojećih mjera.

"Razmatraju se svi mogući scenariji. U slučaju nastavka trenutne epidemiološke situacije Institut će izaći s preporukama u smislu da sve veći broj općina i gradova koji budu obuhvaćeni na taj način, da ima rapidno povećanja broja pozitivnih olsoba, definitivno ćemo ići s novim mjerama. Da imamo poštivanje postojećih mjera, ovaj broj ne bi bio sigurno", kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Svjetska zdravstvena organizacija objasnila je u nekoliko koraka pravila koje se trebaju primjenjivati u vrijeme korone. Definirali su ih kao "3C pravila". Prvo pravilo - izbjegavanje prevelikih gužvi. Drugo - izbjegavanje bliskih kontakata u zatvorenim mjestima, posebno radnom okružju. Treća uputa, odnosi se na izbjegavanje zagušljivih i zatvorenih mjesta u kojima je slaba ventilacija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?