ispituje se način unosa virusa

Koronavirus ušao u KPZ Zenica: Zatvorenik prebačen u covid bolnicu

16.10.2020.
u 18:30

Jedan osuđenik koji izdržava kaznu zatvora u Kazneno-popravnom zatvoru u Zenici prebačen je sinoć u zeničku bolnicu, nakon što je pokazao simptome koji ukazuju na moguću infekciju koronavirusom. 

Kako doznaje Faktor, ovaj osuđenik je tijekom dana testiran i potvrđen mu je pozitivan test.

Također, čekaju se i rezultati testova nekoliko osuđenika koji su s njim bili u kontaktu, a koji su testirani jutros u KPZ-u.

Radi se o zatvoreniku H. Š. (50), koji izdržava sedmogodišnju kaznu zatvora zbog ratnog zločina.

Nakon što je pred Sudom BiH proglašen krivim, dobrovoljno se javio na izdržavanje kazne i jedan je od prmjerenijih osuđenika u Zenici.

On je, navodno od ranije imao problema s plućima.

Federalni ministar pravde Mato Jozić potvrdio je kako ga je Uprava zatvora obavijestila da je jednom zatvoreniku potvrđen virus.

- Sada je potrebno poduzeti sve mjere da to ne ode dalje i ispitati kako je došlo do unošenja virusa u zatvor - kazao je ministar Jozić.

Direktor KPZ-a Redžo Kahrić kaže kako su odmah nakon što su se pojavili simptomi kod ovog zatvorenika poduzete sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa.

- On je odmah prebačen u stacionar, a potom i u bolnicu, gdje je testiran i potvrđeno je da je pozitivan. Četiri osuđenika koji su bili s njim u kontaktu su odmah izdvojeni. Jutros oko 10 sati su dolazili iz HES-a i testirali ih, trenutno i za njih čekamo rezultate - kazao je Kahrić.

Dodao je i kako su stražari zatvora s ovog odjela, koji su bili u kontaktu sa zaraženim, poslani kući, kao i svi ostali članovi osoblja s kojima je bio u kontaktu.

Uprava zatvora će ispitati na koji način je virus unešen u zatvor, s obzirom na to da su otvorene, odnosno restoranske posjete ukinute i ograničene su samo na prostoriju s pregradama od pleksiglasa.

Također, svi zatvorenici i pritvorene osobe koje tek ulaze u zatvor idu u 15-dnevnu izolaciju, nakon čega se smještaju na neki od odjela.

Inače, u KPZ-u Zenica, od 1. listopada zatvorenicima je dozvoljeno i korištenje izvanzavodskih pogodnosti za kolovoz i rujan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije