deklaracije jako sitne

Kozmetikom često u tijelo unosimo opasne kemikalije

09.03.2024.
u 11:22

Skupina istraživača sa zagrebačkih zdravstvenih i toksikoloških ustanova analizirala je pozive primljene u hrvatskom Centru za kontrolu otrovanja koji su povezani sa simptomima trovanja dezinficijensima. Najčešći sastojci dezinficijensa uključeni u slučajeve trovanja bili su hipoklorit/glutaraldehid, odnosno etanol/izopropilni alkohol.

Dezinficijensi su u doba korone postali aktualni, odnosno u masovnoj uporabi posljednjih mjeseci, ali što je s proizvodima za osobnu njegu ili higijenu koje svi godinama koristimo. Gotovo svaki proizvod za osobnu njegu sadrži štetne sastojke. Jednim pogledom na deklaraciju proizvoda vrlo brzo odustajemo od daljnjeg proučavanja sastojaka u moru nepoznatih naziva. Otkud uopće krenuti? Osim sastava, važan je i udio u kojemu se određeni sastojak pojavljuje u proizvodu. Oni navedeni na početku nalaze se u najvećoj količini. Donosimo vam popis nekih od ‘najlošijih’ sastojaka koji se mogu pronaći u većini kozmetičkih proizvoda. Parabeni su konzervansi koji sprječavaju rast bakterija, gljivica i plijesni, a iako zvuče korisno zbog svojih svojstava kojima oponašuju estrogen, povećavaju rizik od raka dojke. Najčešće se nalaze pod imenom methylparaben, butylparaben i propylparaben, a mogu se pronaći u nizu proizvoda – od dezodoransa, gelova za umivanje lica, pa i u hrani. Iako sastojak nije nužno imenovan kao ‘paraben’ na deklaraciji, parabeni se kriju iza imena ethyl, butyl, methyl i propyl.

Formaldehid je veoma čest i ujedno najopasniji konzervans koji se može naći u kozmetici. Riječ je o bezbojnom, jakom mirisnom plinu. Koristi se u industriji i proizvodima za građevinu, ali i kozmetici. Primarno štiti od bakterija i ima ulogu antiseptika, ali dovodi do niza promjena na koži i raznih oblika iritacija. Pojavljuje se i pod drugim imenima kao što je imidazolidinil urea, formalin i formalit. Savjetujemo izbjegavanje proizvoda koji ga sadrže. Oznake: formaldehid, formalin, urea, diazolidinil urea, imidazolidin urea, polioksimetilen urea, glioksal, DMDM hidantoin, kvaternijum-15, 2-bromo-2-nitropropan-l, 3-diol i natrijev hidroksilmetilglicinat. Često jako štetni sastojci su pod oznakom mirisi/parfemi. Proizvođač nije dužan navesti što podrazumijeva ova komponenta, a uglavnom je riječ o nizu kemikalija. Trikolosan je kemikalija zbog koje bakterije postaju otporne na antibiotike. Osim u antibakterijskim sapunima, nalaze se u pastama za zube i dezodoransima. Sodium lauryl sulfate (SLS)/Sodium laureth sulfate (SLES) je najopasniji, ali i najučestaliji sastojak koji se može pronaći u 90% sredstava za osobnu njegu koji se pjene, kao i proizvodima za čišćenje. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?