Slastice

Kremasti kolač s jagodama koji se ne peče: mirisna delicija koja slavi okus proljeća

18.06.2023.
u 14:31

Ako voliš kolače koji se ne peku, ovo je recept za tebe. Ako voliš kremaste kolače tipa cheesecake, ovaj će recept dobiti još jedan plus. A ako povrh svega želiš do kraja iskoristiti sezonu jagoda koje obožavaš i ti i svi ukućani, nemaš više što čekati. Mary Berry iz 'Najboljeg britanskog slastičara' bi rekla: "3,2,1, peci!" Ali mi nećemo, jer ovaj se, pravi proljetni užitak, ne peče. 

Ovaj impresivni desert sastoji se od šest slojeva (da, šest!), ali to nikoga ne treba prestrašiti jer em je receptura jednostavna, em se slojevi ponavljaju i ne priprema se, ukupno, duže od 40 minuta. Spomenutih šest slojeva sastoji se od razmrvljenih keksa, svježih jagoda, šlaga, krem sira s okusom jagoda pa opet šlaga i narezanih jagoda na vrhu. Naravno, postoje varijeteti, prema vlastitom ukusu netko će možda staviti sloj šlaga manje, a sloj sira s pasiranim jagodama više. Na primjer. 

Bogata kremasta tekstura i okus jagoda mogao bi nas, nostalgično podsjetiti na neki fini, fini okus kakav smo obožavali kao dijete. Pa, evo recepta! 

Sastojci: 

- 450 g krem sira ili mascarponea  
- 800 g jagoda  
- 150 g maslaca  
- 300 g suhih keksa tipa  
- 2 žlice šećera 
- 1/2 žličice soli 
- 100 g šećera u prahu 
- 2 žličice ekstrakta vanilije 
- 0,5 l vrhnja za šlag 
- 30 g želatine u prahu (može s okusom jagode)

Priprema:  

1. Otopi maslac u mikrovalnoj pećnici. Neka se malo ohladi. Kekse nalomi pa pretvori u mrvice u blenderu ili ih stavi u zatvorenu plastičnu vrećicu i valjkom za tijesto izvaljaj dok se sasvim ne smrve. Dodaj u maslac pa miješaj dok se smjesa jednolično ne sjedini. Utisni smjesu u kalup promjera 24 cm. 
2. Pola jagoda (400 g) nareži na četvrtine ili polovine, ovisno o veličini. Pola narezanih jagoda složi na kekse, u prvi sloj. 
3. Ostatak jagoda (drugih 400 g) zgnječi štapnim mikserom. Dodaj krem siru koji je malo omekšao na sobnoj temperaturi. Dodaj šećer u prahu, ekstrakt vanilije i 1/4 žličice soli. Miksaj na srednjoj brzini otprilike 3 minute dok smjesa ne postane pahuljasta. Umiješaj želatinu pripremljenu prema uputama na pakiranju. 
4. Ostatak šećera dodaj u slatko vrhnje i istuci u čvrsti šlag. Pola šlaga dodaj u smjesu sira i jagoda, miješajući lagano, na najmanjoj brzini miksera.  
5. Kad je sve spremno, nastavi slagati slojeve: na narezane jagode spatulom nanesi sloj šlaga. Zatim ide sloj krem sira pa opet šlag te narezane jagode po vrhu. Neka se preko noći hladi u hladnjaku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije