INICIJATIVA

Kroz HNS spriječiti vlast bez hrvatske potpore

hrs
Foto: agencije
14.08.2014.
u 08:55

HRS ističe da svi hrvatski zastupnici bez obzira na stranačku pripadnost, što nije bio slučaj s posljednjim zasjedanjima, postaju zastupnici «Narodnog parlamenta»

Hrvatska republikanska stranka (HRS) izradila je svoj prijedlog preustroja Hrvatskog narodnog sabora (HNS), kao krovne nacionalne institucije i nadstranačkog tijela koje bi dobilo još veću ulogu oko izbora izvršne vlasti i sprječavanja nametanja nelegitimnih vlasti.

Izbor Doma naroda

Iz HRS-a su pojasnili da nakon što nije došlo do zajedničkog nastupa hrvatskih stranaka na razinama gdje je hrvatski nacionalni interes najugroženiji, otvara se mogućnost manipulacija izbornim zakonom što može dovesti do nametanja nelegitimnih predstavnika u izvršnoj vlasti.

To se posebno odnosi na način izbora u Dom Naroda putem izaslanika iz županija gdje Hrvata nema ili su manjina. Tako je u dokumentu o reformi HNS-a kojega su izradili vodeći ljudi stranke Slaven Raguž i Slaven Bevanda navedeno da se konstituirajuća sjednica «Narodnog» parlamenta održava u roku od 15 dana od dana potvrđivanja izbornih rezultata.

Na toj sjednici bi se morala zauzeti jasna stajališta o popunjavanju Doma Naroda FBiH, Doma Naroda BiH, izboru predsjednika i potpredsjednika FBiH, kao i o formiranju vlasti na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini, a sve u cilju spriječavanja formiranja «nelegitimnih tijela vlasti» i osiguranja zastupljenosti hrvatskog naroda u svim institucijama vlasti Bosne i Hercegovine temeljem njegove slobodno izražene volje.

HRS ističe da svi hrvatski zastupnici bez obzira na stranačku pripadnost, što nije bio slučaj s posljednjim zasjedanjima, postaju zastupnici «Narodnog parlamenta» pod uvjetom da se odazovu na prvu konstituirajuću sjednicu i verificiraju svoj mandat u «Narodnom parlamentu» Hrvatskog narodnog sabora. Iz HRS-a su naveli da predstojeći izbori mogu biti presudni za definiranje budućnosti BiH kao države zbog čega Hrvati moraju ojačati zajedništvo kroz HNS kao instituciju koja mora biti jamac tog zajedništva.

Širenje utjecaja

HRS predlaže da na vrhu HNS-a bude Narodni parlament. Po njihovu stavu u taj parlament trebaju ući izabrani zastupnici od državnog parlamenta do županijske skupštine. Ovo bi tijelo biralo predsjednika HNS-a i Predsjedništvo. Istodobno Glavno Vijeće kao svojevrsnu vlada i savjet bi biralo predsjedništvo. U HNS-u bi konačno bio otvoren prostor za imenovanje uglednih osoba izvan politike od crkve, sveučilišta, kulturnih institucija kako bi se ojačao utjecaj i ugled.

Ključne riječi

Komentara 1

UJ
ujo123
22:58 14.08.2014.

Živio HNS ...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?