Europske integracije

Kroz Jadransko-jonsku regiju otvaraju se milijunski projekti

18.05.2022.
u 21:07

U turbulentnim političkim vremenima i razdoblju dugotrajne krize, koja je obilježje stanja u kojem se BiH nalazi, postoje vijesti koje unose optimizam i daju nadu kako BiH, unatoč svim nedostacima, može napraviti korak naprijed u kontekstu europskog integriranja i jačanja regionalne suradnje, piše Večernji list BiH.

Suradnja

Dokaz tomu je i vijest da je Bosna i Hercegovina na svečanosti u Tirani preuzela od Albanije predsjedanje Jadransko-jonskom inicijativom koja predstavlja strategiju Europske unije za Jadransko-jonsku regiju, gdje je BiH punopravni član. Preuzimanje predsjedanja ovom regionalnom inicijativom hvale je vrijedan potez, ali i iznimno značajno postignuće koje će pomoći BiH na putu prema punopravnom članstvu u EU, ali i omogućiti intenziviranje gospodarskih veza među zemljama jugoistoka Europe koje dijele viziju ulaska u veliku europsku obitelj suvremenih demokratskih društava.

Ovo je važno i iz kuta europske ekonomske pomoći zemljama okruženja, počevši od Gospodarskog i investicijskog plana za zapadni Balkan koji za cilj ima potaknuti dugoročni ekonomski oporavak regije. Na svečanosti je uime BiH predsjedanje od zamjenice albanskog ministra vanjskih poslova Megi Fino preuzeo zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić. On je u razgovoru za Večernji list kazao kako je regionalna suradnja, a pogotovo suradnja europskih regija i regija s druge strane Jadrana, kroz Jadransko-jonsku makroregiju i usporedno s njom Jadransko-jonsku inicijativu, upravo format približavanja Europskoj uniji i to kroz izravne kontekste, počevši do sveučilišta, gospodarskih komora, lokalnih vlasti, državnih vlasti...

- Imate, primjerice, talijanske regije koje rade s našim županijama, kao i određene gradove koji rade s našim gradovima. To je možda jedna od najopipljivijih formi suradnje, gdje se i jedna i druga strana približavaju, odnosno taj se racjep u razvoju između EU-a i zemalja kandidata, odnosno potencijalnih kandidata, na ovaj način smanjuje. Kada je riječ o temama koje je BiH preuzela za jednogodišnje predsjedanje, one se odnose na mlade u kontekstu proširenja, turizma, održivosti i samodostatnosti u smislu energije - "Green Deal"​, odnosno smanjenja zagađenja i očuvanja životne sredine.

- Ideja je da ova Jadransko-jonska regije bude neutralna u kontekstu emisija štetnih plinova do 2050., gdje mi unutar BiH moramo koordinirati aktivnosti. Aktivnosti će tijekom godine biti na cijelom području BiH i očekujemo kako će to pomoći u ovoj turbulentnoj i politički jako napetoj situaciji - poručio je Brkić. Cilj je, nastavlja, da svi dijelovi BiH osjete dobrobiti našega predsjedanja, od Trebinja, preko Ljubuškog, Mostara, Konjica, Sarajeva, Banje Luke... Suradnja država kandidata i potencijalnih kandidata, kao i uvezivanje na gospodarskom planu s europskim regijama put je koji jamči uspjeh, a poglavito u kontekstu ekonomskog osnaživanja brojnih lokalnih zajednica u BiH, koje već imaju dobra iskustva u međugraničnoj suradnji.

Gospodarski razvoj

Jadransko-jonska inicijativa osnovana je na Konferenciji o sigurnosti i razvitku Jadranskog i Jonskog mora u Anconi od 19. do 20. svibnja 2000. godine, na kojoj je usvojena Ankonska deklaracija kojom se članice obvezuju na suradnju u jačanju mira i sigurnosti u tom dijelu Europe, dobrosusjedske odnose, gospodarski razvoj, kopnenu prometnu povezanost, suzbijanje svih oblika kriminala, tehničku pomoć, zaštitu okoliša, zdravstvenu i kulturnu suradnju, razvoj turizma i pomorsku suradnju. Ustrojeno je Jadransko-jonsko vijeće (JJV) na ministarskoj razini koje odlučuje o svim temeljnim i specifičnim pitanjima, uključujući područja i oblike suradnje država sudionica Inicijative.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije