U nakladi HKD-a "Napredak" Odžak izašla knjiga novinara Ilije Ilića iz Odžaka

"Kroz rat i poraće u Bosanskoj Posavini" pisani je trag povijesti

storyeditor/2024-03-04/knjiga01_nak_bih_010324.jpg
05.03.2024.
u 17:52

Iz tiska je izašao isticanja vrijedan naslov novinara Ilije Ilića iz Odžaka - "Kroz rat i poraće u Bosanskoj Posavini", iznimno dragocjen publicistički doprinos autora u spašavanju od zaborava vremena rata i razdoblja neposredno nakon njega, piše Večernji list BiH. Intervjui i komentari preseljeni u knjigu objavljeni su u Posavskom glasniku i Panorami od 1993. do 1999. godine uz nakladništvo Hrvatskog kulturnog društva "Napredak", Podružnice Odžak. Autor je prije prvih promocija, koje će se uskoro održati u Odžaku, Domaljevcu i Orašju, podijelio svoja razmišljanja o svojem prvom književnom uratku nakon 20 godina novinarskog rada.

Informativna blokada

Ilić je danas ravnatelj te glavni i odgovorni urednik Radiopostaje Odžak, no tih teških ratnih godina, uz Antu Baotića, bio je urednik Posavskog glasnika, jedinog glasila slobodne Posavine.

- U ratnim vremenima, kada smo bili u informativnoj blokadi, okupili smo prva novinarska pera iz Posavine, BiH i Hrvatske. Tada su novinari Posavskog glasnika s imenom i prezimenom objavljivali tekstove. U uredništvu su bili, uz mene i Antu Baotića, Mijat Jerković, Mato Krajinović, Pejo Gašparević, Nada Koturić, Tihomir Bijelić i Nedjeljko Nedić te još desetak suradnika, izlažući se često salvi uvreda agresorskih kadrova zaduženih za medije. Tijekom svoga rada dobivali smo prijetnje i iz nekih političkih krugova, ali nismo se bojali. Naš je cilj bio pisati samo istinu o Bosanskoj Posavini. Da smo brzo razbijali informativnu blokadu, pokazivala je rastuća tiraža novina koje smo raznim kanalima slali u Austriju, Njemačku, Švicarsku, sve do Kanade. Danas je, nažalost, manje profesionalnosti, žutilo preteže, a društvene mreže omogućavaju da se "hrabra" pera vrlo često skrivaju iza virtualnih portala i internetskih mreža - kaže Ilić. Uz uređivanje Posavskog glasnika, u isto vrijeme Ilić je pisao i za list Panorama koji je uređivao Goran Milić, a sve je tekstove objedinio u svojem novoizašlom književnom uratku.

- Uz to, vrlo je metodičan, što potvrđuje i ova knjiga. Siguran sam kako će ova knjiga biti važan izvor proučavateljima zbivanja u ratu i vremenu neposredno po njegovu završetku - ističe Gašparević. Ima nešto u sjećanjima, ma koliko bolna bila, a zbirkom izabranih intervjua i komentara iz Posavskog glasnika Ilić je uspio stvoriti upravo - sjećanja. - Ne smijemo zaboraviti kako smo iz ratom pogođenog područja. Miris baruta i krvi, slike porušenih domova i drage poginule ljude koje zauvijek nosimo sa sobom. Zbirka memoara novinarskog rada svojevrsna je arhiva povijesnih događaja - ističe u recenziji Ružica Bajušić-Ilić.      

Svjedoci vremena

Recenzijom se na Ilićev rad osvrnuo njegov kolega Tihomir Bijelić.

- Ilić precizira kako se njegovo istraživanje bazira na najtežim godinama rata i poraća, od 1993. do 1999. godine. Početak bilježi s Franjom Kuharićem koji je pojam u vjerskim krugovima. Ilija nije bježao ni od predstavnika međunarodne zajednice, da bi potom riječ dao domaćim političarima. Nije birao političare prema stranačkoj pripadnosti. Vodio je računa da se svaka od pozvanih osoba osvrne na položaj Hrvata u Bosanskoj Posavini. Cijelo vrijeme istražuje kroz formu razgovora s osobama iz života, koje su, svaka na svoj način, obilježile vrijeme u kojem živimo. Uvijek je tražio aktualne teme, koje će biti razumljive i generacijama koje dolaze - ističe u recenziji novinar Tihomir Bijelić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije