Samohrana majka bori se s bolešću kćeri

Kupuje joj samo najosnovnije, novca za lijekove za smirenje i za jačanje imuniteta nema

15.02.2017.
u 08:00

Različiti problemi i poteškoće već godina vjerno prate Katarinu Šišić, mladu majku osmogodišnje Kristine Bulić. Najprije su njezinoj obitelji oduzeli prilazni put do obiteljske kuće u Zenici koji su na kraju, uz pomoć dobrih ljudi, među kojima je i Mirsad Kebo, bivši potpredsjednik Federacije BiH, uspjeli vratiti, piše Večernji list BiH.

Prepuštene same sebi

Nevolje s prilaznim putom bile su, nažalost, prava sitnica u odnosu na sve ostale koje su pogodile Katarininu obitelj - njezinu majku te posebno kćer Kristinu. Dok se majka bori s tumorom, Kristini je s dvije godine dijagnosticiran Rettov sindrom, rijedak genetski poremećaj koji utječe na način razvoja mozga. Javlja se gotovo isključivo kod djevojčica. Radi se o teškoj mentalnoj retardaciji zbog koje danas osmogodišnja Kristina treba posebnu pažnju i zdravstvenu skrb. Majka Katarina o njoj se brine 24 sata dnevno jer Kristinin otac, podrijetlom iz Hercegovine, odbija bilo kakav kontakt, a kamoli pomoć svome bolesnom djetetu. Ni Katarinina majka s kojom žive zbog bolesti ne može puno pomoći kćeri i unuci jer i sama treba pomoć u borbi s karcinomom.

Prepuštene same sebi, Katarina i Kristina pokušavaju preživjeti i izboriti se s teškom dijagnozom Rettova sindroma. Dječja invalidnina u iznosu od 384 KM jedini im je izvor prihoda.

“S tim novcem nemam dovoljno ni za najosnovnije potrebe, hranu i odjeću, a kamoli lijekove i posebnu hranu koji su potrebni mojoj kćeri. Kupujem joj samo sirup Depakine koji koristi zbog epilepsije koja u većini slučajeva prati Rettov sindrom, pa tako i kod moje kćeri. Novca za lijekove za smirenje koji su joj također potrebni, kao i za jačanje imuniteta nemam, i to mi najteže pada. Zbog bolesti moram biti uz nju gotovo 24 sata dnevno i nisam u mogućnosti raditi kako bih joj kupila sve potrebne lijekove i hranu”, kazuje nam Katarina. Kristina pohađa Dnevni centar za djecu s poteškoćama u razvoju u Zenici. Četiri sata dnevno, koliko provodi u ovoj ustanovi, jedino je vrijeme u kojemu njezina majka može predahnuti i skupiti snagu za daljnju borbu s teškom dijagnozom svoje kćeri, bolešću koja je neizlječiva i s kojom će se vremenom biti sve teže nositi. Tijekom vremena, djeca s Rettovim sindromom imaju sve više problema s kretanjem, koordinacijom ruku i nogu te s komunikacijom. Lijeka za Rettov sindrom nema, ali postoje tretmani usmjereni na poboljšanje kretanja i komunikacije te pružanje skrbi i podrške oboljeloj djeci i njihovim roditeljima. O njima Katarina, nažalost, može samo sanjati.

Svaki dan je borba

“Vjerujte kako nisam u stanju niti želim razmišljati što će biti sutra. Svaki mi je dan borba i jedino što želim je olakšati svojoj kćeri život, kupiti joj potrebne lijekove, vitamine i posebnu hranu, odjeću”, kaže Katarina Šišić, samohrana majka iz Zenice koja se sama bori s teškim životnim poteškoćama. Po prirodi ponosna zatražiti bilo čiju pomoć, za svoju bi kćer Kristinu, kaže, učinila sve, pa i molila dobre ljude koji mogu pomoći da joj olakšaju borbu s teškom bolešću.

Za sve koju mogu i žele pomoći Katarini i njezinoj kćeri Kristini u UniCredit banci na ime Kristine Bulić otvoren je štedni račun čiji je broj: 40482436001. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije