Podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH

Lani samo jedna osoba imala ospice u Federaciji BiH

06.05.2022.
u 21:00

Pandemija koronavirusa izazvala je brojne probleme u zdravstvenom sustavu diljem svijeta, a jedan od njih je i manja imunizacija protiv zaraznih bolesti. Broj slučajeva ospica u ogromnom je porastu diljem svijeta - stoji u izvješću Svjetske zdravstvene organizacije, piše Večernji list BiH.

Porast zaraženih

Prema njihovim pokazateljima, broj prijavljenih slučajeva ospica u prva dva mjeseca u 2022. bio je 79 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine. U siječnju i veljači 2022. godine prijavljeno je 17.338 slučajeva ospica. U razdoblju od travnja 2021. do travnja 2022. zabilježena je ukupno 21 velika epidemija ospica, većina njih u Africi i istočnom Mediteranu, navodi se u izvješću. No, podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine pokazuju malo drukčiju situaciju.

Naime, prema posljednjem objavljenom biltenu, tijekom 10 mjeseci prošle godine zabilježen je samo jedan slučaj ospica i to u Srednjobosanskoj županiji, dok su godinu ranije zabilježena dva slučaja. Razlog porasta broja oboljelih u svijetu je, prema podacima WHO-a, premali broj cijepljene djece, dijelom zbog toga što su kampanje cijepljenja prekinute tijekom pandemije koronavirusa te zbog toga što su zemlje bile prisiljene preraspodijeliti novac za druge probleme. Sukobi i ratovi u Ukrajini, Etiopiji, Somaliji i Afganistanu prisilili su milijune ljudi da napuste svoje domove.

Djeci je uskraćeno cijepljenje i često su prisiljena živjeti u prenatrpanom smještaju. Pojava velikih epidemija ove vrlo zarazne bolesti predstavlja opasnost, posebice nakon ukidanja mjera socijalnog distanciranja uvedenih zbog pandemije. Kako pokazuju podaci u 2020. godini, 23 milijuna djece nisu primila preporučena cjepiva, što je više nego bilo koje godine od 2009. Kada je riječ o imunizaciji u BiH, točnije u RS-u, iz Instituta za javno zdravstvo RS-a upozorili su na veliki pad cijepljenja.

- Zabilježen je veliki pad cijepljenja djece MRP cjepivom. Svega ih je cijepljen 71 posto, što znači da cjepivo nije primilo skoro 30 posto djece koja su ga tijekom prošle godine trebala primiti - kazala je za Nezavisne Jela Aćimović, epidemiologinja Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Medicinska intervencija

Ervin Koreman, predstavnik Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, kazao je da je imunizacija najuspješnija medicinska intervencija, posebice ako uzmemo u obzir broj života koje je do danas spasila.

- Za razvoj cjepiva potrebno je mnogo vremena kako bi mogla biti dostupna stanovništvu. Međutim, kada postane dostupna, onda je trebaju koristiti sve ciljne skupine kojima je namijenjena - rekao je Koreman.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije